ОСТАННІ НОВИНИ

Україна святкує День Конституції

|

28 червня 1996 року в конституційну ніч Верховною Радою була прийнята Конституція незалежної України

На думку міжнародних експертів з конституційного права, Основний Закон України – один з найбільш якісних правових документів у світі.

Тим часом, 8 грудня 2004 року в розпал передвиборчого протистояння між прихильниками кандидатів в президенти Віктора Ющенка і Віктора Януковича Верховною Радою були внесені зміни в Конституцію 1996 року, що перетворили державу на парламентсько-президентську республіку. Зокрема, уряд країни формувалося не президентом, а фракціями парламенту, які входили до парламентської коаліції.

Однак 30 вересня 2010 року Конституційний суд України прийняв рішення про те, що поправки до Конституції України від грудня 2004 року вносилися з порушенням процедури. Після цього рішення грудневі поправки до Основного Закону втратили свою правомочність, і Україна повернулася до норм Конституції, прийнятої 28 липня 1996 року.

Президент України Віктор Янукович своїм указом створив Конституційну асамблею як спеціальний допоміжний орган при главі держави. Головною метою створення та діяльності асамблеї є підготовка законопроектів про внесення змін до Конституції України. До складу Конституційної асамблеї увійшли 95 осіб. Її головою призначений перший президент України Леонід Кравчук. 20 червня 2012 року відбулося перше засідання Конституційної асамблеї. Представники опозиційних сил відмовилися брати участь в роботі цього органу.

Comments.UA

Фото: PHL.ua

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *