ОСТАННІ НОВИНИ

Банкам заборонили відбирати майно у боржників

|

За рішенням Вищого спеціалізованого суду України кредитні установи не мають права забирати у боржника майно, яке не є заставою в позиці.

Вищий спеціалізований суд України постановив, що боржники банків мають право вільно розпоряджатися своєю власністю, якщо вона не була закладена при оформленні кредиту. Тобто банк не може відбирати для погашення кредиту, квартиру, якщо був закладений тільки автомобіль.

Нагадаємо, раніше, якщо продаж застави повністю не покривав суму боргу, банки вільно відбирали будь-яке інше майно.

Однак, банкіри переконані, тепер процедура стягнення стане більш тривалою і складною. Адже кредитори, як і раніше будуть вимагати у боржників повну суму боргу.

«Кредитний бум обернувся масовими неплатежами по позиках, і паралельно з цим різко знецінилося заставне майно, – розповідає радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ. – Згадайте, як сильно обвалилися ціни на нерухомість. Коли банк видавав кредит, ціна заставної квартири, як правило, набагато перевищувала зобов`язання позичальника. Після кризи продаж такої квартири не покривала і половини виданого позики. Але «пробачити» залишок боргу банк не може, адже чийсь кредит – це і чийсь депозит. Тому й з`явилася практика стягнення боргів за допомогою продажу незакладену майна».

Известия в Украине

Фото: PHL

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *