ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині збиралися шашкевичівські школи

|

25 червня Головне управління освіти і  науки Львівської облдержадміністрації провело у с.Новосілки Буського району Міжнародний форум навчальних закладів імені Маркіяна Шашкевича. Про це прес-службі ЛОДА повідомила заступник начальника Головного управління освіти і науки облдержадміністрації Богдана Біляк.

У форумі взяли участь навчальні заклади  імені Маркіяна Шашкевича: ЗОШ№34 м. Львова, ЗОШ с.Новосілки та ЗОШ с.Гумнисько Буського району, навчально-виховний комплекс „школа-гімназія” с.Дуліби Стрийського району, ЗОШ №2 м.Золочева, навчально-виховний комплекс с.Білий Камінь Золочівського району, Бродівський педколедж, комплекс загальноосвітніх навчальних закладів №2 м.Перемишля (Республіка Польща).
У рамках Міжнародного форуму на Львівщині перебувала делегація учнів комплексу загальноосвітніх навчальних  закладів №2 з  українською мовою навчання м.Перемишля (Республіка Польща). Окрім участі у форумі, діти українців з  Польщі відвідали музеї та храми Львова, побували на Високому Замку, ознайомилися з центральною частиною Львова.
У роботі Міжнародного форуму взяв участь лауреат Національної премії України ім. Т.Г.Шевченка Р.Лубківський, який відзначив роль Маркіяна Шашкевича у громадсько-політичному житті Галичини в кінці ХІХ століття та важливість об’єднання учнівської молоді навколо імені Маркіяна Шашкевича.
У зверненні до учасників форуму доктор філологічних наук, професор Львівського національного університету імені Івана Франка М.Гнатюк, наголосив на винятковій ролі Маркіяна Шашкевича в об’єднанні українських сил в пропаганді української мови та культури у ХІХ столітті та актуальності його творчого доробку для незалежної України.
У програмі форуму: екскурсія в музей Маркіяна Шашкевича, відвідання церкви святого Миколая с.Новосілки, піша хода на місце першого поховання отця Маркіяна у с.Новосілки, панахида, покладання квітів до пам’ятника Маркіяну Шашкевичу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *