ОСТАННІ НОВИНИ

Депутати Львівщини через сміття поскаржилися Азарову на Костюка

|

Львівська обласна рада вирішила не слухати інформацію про стан закриття Грибовицького сміттєзвалища, оскільки не було головних доповідачів – голови ЛОДА Михайла Костюка та міського голови Львова Андрія Садового.
Натомість депутати ухвалили звернення до Прем`єр-міністра України Миколи Азарова й «попросили» змусити Костюка зайнятися сміттєзвалищем. 

«Голова Львівської облдержадміністрації та міський голова Львова самоусунулися від вирішення проблеми Грибовицького сміттєзвалища», – наголосила голова фракції ВО «Свобода», голова комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації Ірина Сех.

Відтак за її пропозицією депутати ухвалили наступне звернення:

«У порядок денний роботи чергової ХІХ сесії VІ скликання Львівської обласної ради 26.06.2012 р. було включено питання «Про виконання рішення Львівської обласної ради від 13.12.2011 р. № 314 «Про стан функціонування Львівського міського сміттєзвалища».

Доповідачем з цього питання визначено голову Львівської обласної державної адміністрації М. Д. Костюка щодо виконання  рішення Львівської обласної ради від 13.12.2011 р. № 314 в частині покладених цим рішенням завдань Львівської обласної державної адміністрації, відповідно до встановлених законом повноважень місцевих державних адміністрацій.        Пунктами 5, 6 вказаного рішення обласної ради визначено Львівській обласній державній адміністрації вжити термінових заходів щодо припинення Львівським комунальним підприємством «Збиранка» скидання стоків звалища в ґрунти, підземні та наземні води, а також забезпечити розробку та реалізацію заходів з метою недопущення заподіяння шкоди навколишньому природному середовищу, пов’язаної із витоком фільтрату з амбарів кислих гудронів.

Зазначені до виконання обласною державною адміністрацією завдання повністю узгоджуються зі змістом встановлених статтею 20 Закону України «Про відходи» повноважень  місцевих  державних  адміністрацій  у   сфері поводження з відходами,  до яких належиться, зокрема:

            – організація  розроблення  та  здійснення  регіональних і місцевих програм  поводження  з  відходами;

            – здійснення контролю з використанням відходів з урахуванням вимог безпеки для  здоров`я людей і навколишнього природного середовища, а також за діяльністю об`єктів  поводження  з відходами та за додержанням юридичними і фізичними особами  вимог  у  сфері поводження з відходами та розгляд справ про адміністративні  правопорушення  або  передача їх матеріалів на розгляд інших державних органів у разі порушення законодавства про відходи.

            Відповідні повноваження місцевих державних адміністрацій передбачені також окремими положеннями статті 119 Конституції України та статей 13, 16, 20, 21 Закону України «Про місцеві державні адміністрації».

            Попри те, своїм листом від 21.06.2012р. № 5/19-5458/0/2-12/4-2 “Щодо підготовки ХІХ чергової сесії обласної ради” Львівська обласна державна адміністрація висловила позицію, що вказує на хибне розуміння і заперечення встановлених законом та визначених рішенням Львівської обласної ради від 13.12.2011 р. № 314 повноважень і завдань місцевої державної адміністрації у сфері поводжень з відходами, та відповідно на відмову доповідати з питання порядку денного сесії, пропонуючи при цьому доповідати з питання, що не передбачено цим рішенням обласної ради.

            Разом з тим, вказаний лист свідчить також і про відсутність належних і результативних дій Львівської обласної адміністрації в частині реалізації своїх повноважень як на виконання вимог законодавства у сфері поводження з відходами, так і на виконання відповідних рішень органів місцевого самоврядування.  

            Львівська обласна рада вважає за необхідне і просить Прем`єр-міністра України вжити  дійових заходів впливу щодо керівництва Львівської обласної державної адміністрації для належного виконання ними конституційних повноважень виконавчої влади у сфері поводження з відходами задля забезпечення державою конституційних гарантій здорового довкілля та безпечних умов проживання людей».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *