ОСТАННІ НОВИНИ

В українських лікарнях створять базу даних пацієнтів

|

Учора Кабінет міністрів оприлюднив постанову N546 від 6 червня про створення електронного реєстру пацієнтів. Згідно з документом, медичні установи всіх форм власності будуть зобов`язані вносити в єдину базу даних інформацію про фізичну особу, яка звернулася за допомогою, до закладів охорони здоров`я, в якому пацієнтові надана медична допомога, виду наданої медичної допомоги, лікарських засобах та виробах медичного призначення, закуплених для лікування пацієнта за кошти державного та місцевих бюджетів.

Як повідомив “Комерсант” радник міністра охорони здоров`я Дмитро Подтуркін, єдиний реєстр створюється для обліку статистики захворювань та медикаментозного забезпечення лікарень. “До реєстру вноситимуться дані про лікування, що дозволить відмовитися від паперових карток пацієнта і отримувати доступ до історії хвороби людини, не прив`язуючись до його місця проживання”, – зазначив пан Подтуркін.

У постанові вказується, що розпорядником реєстру є Міністерство охорони здоров`я, яке розробляє та затверджує нормативні правові акти, що забезпечують функціонування реєстру, а також здійснює контроль над його веденням “.

Передбачається, що лікарі стануть вносити персональні дані до реєстру за згодою пацієнта, а медичні установи будуть забезпечувати захист інформації. Лікарні зможуть обмінюватися даними про пацієнтів тільки за допомогою захищених каналів телекомунікаційного зв`язку. “З введенням реєстру ми прийдемо до того, щоб робоче місце кожного лікаря було оснащено персональним комп`ютером. А поки адміністрація лікарень буде передавати дані про пацієнтів в обласні управління охорони здоров`я, звідки вони будуть надходити до Центру медичної статистики. Програмне забезпечення для реєстру вже розробили у Фонді соціального страхування “, – додав Дмитро Подтуркін.

«Комерсант-Україна»

Фото: Михайло Дашкович

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *