ОСТАННІ НОВИНИ

У спеку ризик отруїтися неякісними продуктами зростає утричі – експерт

|

У переліку продуктів, які найшвидше псуються під час спеки лідерами є м’ясо, риба та молочні продукти. В цьому переконують активісти ГО «Ринкові ініціативи».

Відтак, у кожного торгівця м’ясом повинен бути експертний висновок якості його продукту. Його видають лише після того, як товар пройшов органолептичний, бактеріоскопічний та біохімічний контроль у ветлатбораторії. Тому перед тим як купувати м’ясний шматок покупець повинен попросити показати йому експертний висновок. Якщо ж виникають сумніви щодо якості товару, покупцю варто звернутись у ветлабораторію, де безкоштовно проведуть аналіз.

За словами активістів, зіпсоване м’ясо найчастіше продають «з бордюра» нелегальні торгівці. Тварину, яка хворіє, забивають, а м’ясо продають дешевше, ніж на ринку. А на спеці товар псується ще більше.

«Сальмонельоз – ще не найгірша недуга, яку можна «підхопити», придбавши зіпсоване м’ясо. Цю хворобу ще можна вилікувати. Найстрашніша недуга, яка є у неякісному м’ясі – сибірська виразка, або ж «сибірка», як її називають у народі», – розповідає завідувач лабораторією ветсанекспертизи №2 ринку «Привокзальний» Любов Бойко.

Риба у спеку – не менш небезпечна, ніж м’ясо. Анізакідоз – хвороба, яка може уразити печінку людини. Паразити, які викликають це захворювання, живуть у м’ясі оселедця та непросоленій рибі.

«Не купуйте рибу, яку продають на прилавках, без холодильного обладнання, – каже ветлікар. – Особливо, якщо вона лежить поруч із м’ясом. У зіпсованої риби, окрім неприємного запаху, зазвичай, сухий хвіст. Купувати її категорично заборонено».

В цьому випадку краще віддати перевагу живій рибі. За словами ветеринара, найкраще вибирати ту, яка плаває на дні басейну, і яку важко упіймати. Така особина здорова.

Ветлікарі також категорично забороняють купувати молочні продукти «з бордюра».

«Сир чи сметану вуличні торгівці зазвичай тримають відкритими, – каже Любов Бойко. – А у повітрі – повно бактерій. Коли вони потрапляють, скажімо, у сир, за такої спеки починають утричі швидше розмножуватися».  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *