ОСТАННІ НОВИНИ

Наступного вівторка відбудеться велика проща до села Страдч

|

Проща до села Страдч відбудеться 26 червня. Піша хода до могил, де загинули блаженні, буде проведена до дня смерті блаженних о. Миколи Конрада, дяка Володимира Прийми та з нагоди Дня мирянина. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

«Вже сьомий рік поспіль 26 червня наша церква відзначає День мирянина. Святіший Отець Іван Павло ІІ, під час свого візиту в Україну, проголосив дяка Володимира Прийму блаженним мучеником Христової Церкви. Блаженний Володимир Прийма вважається покровителем мирян, адже з мільйонів мучеників мирян багатостраждальної України він один проголошений блаженним і є уособленням усіх тих невинно вбитих за Христа», – розповідає адміністратор храму села Страдч о. Іван Колтун.

Захід відбуватиметься у такий спосіб: 9:00 год – зустріч при в’їзді до Страдчу. За словами отця Івана, сьомий рік поспіль паломники прибувають і прямують до могил, де загинули блаженні. Від дороги це є майже один кілометр. О 9:30 год – там буде відслужений молебень. Після нього – короткий історичний екскурс про життя блаженних.

«Опісля ми йдемо до долини, до Страдчу (2-3 км). Церква є на горі, вона не може вмістити велику кількість людей. Тому кожного року в долині ми служимо Святу Літургію. Служба буде відслужена Владикою Ігорем Возняком, Архієпископом і Митрополитом львівським. Після Архиєрейскої Літургії ми завше закликаємо вірян до того, щоб вони активніше включилися до своїх життєвих проявів. У Страдчі ми запровадили відмову від алкоголю. Тобто люди вже сьомий рік підряд відмовляються вживати спиртні напої. Протягом року люди складають присягу за своїх рідних близьких чи від наркотичної залежності, чи від куріння, чи від захоплення гральними автоматами. З минулого року присягу відречення склали понад 2 тис. людей», – зазначив священнослужитель.

Після того, паломники на чолі з Владикою піднімаються догори. В церкві буде керамічний саркофаг розміром 2 м на 1 м, де будуть вмонтовані мощі Блаженного Володимира Прийми, які були ексгумовані минулого року. Зверху буде виставлено тім’я блаженного, щоб люди могли доторкнутися. «Зачитають молитву, написану львівською літургічною комісією УГКЦ. В такий спосіб вірні після Владики зможуть теж доступити. Мощі будуть доступні постійно у Страдчі до тих пір, поки ми збудуємо велику церкву на честь блаженних у долині. Потім мощі перенесуть туди.

Також буде Хресна дорога для вірних, які прибудуть на цю прощу», – додав о.Іван Колтун.

Водночас, як розповідає голова комісії у справах мирян Львівської Архиєпархії Української греко-католицької церкви Михайло Прийдун, 2012 рік в УГКЦ оголошено Роком мирянина. Дяк Володимир Прийма, єдиний серед мирян, був визнаний блаженним, тому він є їхнім покровителем. У цей день Львівський архиєпископ і митрополит Ігор Возняк проведе службу, зазначив він.

Миряни зможуть вшанувати мощі блаженного мученика Володимира Прийми, що служив у Храмі Успіння Пресвятої Богородиці дяком до 1941 року. Він був закатований радянськими енкаведистами. До цієї події запрошені Львівська, Стрийська, Самбірсько-Дрогобицька та Сокальсько-Жовківська єпархії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *