ОСТАННІ НОВИНИ

Політики не надто вірять в незаанґажовану соціологію

|

Народний депутат Тарас Стецьків пропонує майбутнім кандидатам в нардепи проводити соціологію лише у авторитетних дослідників, оскільки більшість оприлюднених досліджень, за його словами, мають дещо неправдивий та викривлений результат. Про це він заявив під час бліц-дебатів із заступником голови Української республіканської партії Ростиславом Новоженцем.

Зокрема, на запитання модератора бліц-дебатів, чи вірять вони в чесну соціологію, Т. Стецьків відповів: «У нас незалежної соціології не існує. Це було і на попередніх кампаніях, а на цій кампанії, я впевнений, це буде одна з не зовсім чистих передвиборчих технологій. Коли замовляється певним кандидатом чи певною політичною силою результат певного соціологічного опитування, де правильно ставиться питання. І питання раптом висвітлює, що нікому не відома людина раптом дістає невідомий захмарний рейтинг.

Я думаю, що якщо по-чесному користуватися таким правилом, як соцопитування наприклад в конкретному місті Львові, то має бути за спільною домовленістю вибрана соціологічна фірма, бажано не львівська, на яку погодяться всі потенційні кандидати по округу (від опозиції я маю на увазі) і «скинуться» рівними сумами грошей на таке опитування», – сказав народний депутат.

Водночас, Ростислав Новоженець сказав, що взагалі не вірить в чесну соціологію.

«Особливої довіри до професійних соціологів, які в нас є в Україні, в мене немає. Скажімо, проводили по Франківському округу замір: Стецьків – 12% ,я можу помилитися на 1-2%, і Ігор Васюник приблизно стільки ж само. Я з Ігорем Васюником, при всій повазі, був 5 років депутатом обласної ради. Я не знаю, як він виглядає. Які можуть бути 12% у Франківському окрузі?», – заявив Р. Новоженець.

Він додав, що така соціологія є однозначно замовною.

Додамо, що наразі лише дві соціологічні кампанії подали свої дослідження, в яких йшлося про симпатії виборців і за кого вони готові віддати голоси на майбутніх парламентських виборах. Зокрема, там же оприлюднено рейтинги та прізвища, названих Р. Новоженцем потенційних кандидатів в депутати, рейтинги яких, начебто, є неправдоподібними.

Зокрема, йдеться про дослідження Українського фонду «Громадська думка» за травень-червень цього року. В ньому йдеться, що головними претендентами на голоси виборців у мажоритарному виборчому окрузі №117 є Петро Писарчук, Віктор Пинзеник, Ігор Васюник та Тарас Стецьків.

Ще одне дослідження, в якому йшлося про рейтинги потенційних кандидатів в нардепи по виборчому окрузі №117 оприлюднила Соціологічна група «Рейтинг». Головними претендентами на голоси виборців там також є Петро Писарчук (12,9%), Ігор Васюник (12,1%), та троє найближчих переслідувачів – Тарас Стецьків (9,1%), Віра Лясковська (7,2%) та Оксана Юринець (5,7%).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *