ОСТАННІ НОВИНИ

У чесність виборів до ради вірять три відсотки українців

|

Лише 3% українців вважають, що наступні парламентські вибори будуть чесними та демократичними. Про це свідчать результати дослідження, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова спільно з фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва з 31 травня по 6 червня цього року.

Згідно з результатами опитування, ще 12% опитаних вважають, що вибори будуть в основному чесними і демократичними. 27% українців впевнені, що вибори будуть переважно нечесними і недемократичними. Така ж кількість українців притримується думки, що вони не будуть чесними і демократичними взагалі.

На думку більшості населення, головним засобом забезпечення демократичності та чесності виборів є кримінальне покарання всіх, хто причетний до фальсифікацій. Так вважає 46% населення.

30% опитаних покладається на міжнародних спостерігачів, 28% – на громадські організації.

Водночас особисто працювати на громадських засадах задля забезпечення прозорості виборів готові лише 16% населення.

Також опитування засвідчило низький рівень обізнаності українців із законодавством про вибори. Зокрема, менше 40% українців знають, що на виборах буде відсутня графа – «не підтримую жодного кандидата». Також більшість населення не знає, куди треба звертатися у випадку порушення власних виборчих прав, при необхідності проголосувати вдома тощо.

Загалом було опитано 2009 респондентів у всіх регіонах України. Похибка не перевищує 2,3%.

Нагадаємо, результати цього ж опитування свідчать, що 27,6% українців готові підтримати на виборах до Верховної Ради Партію регіонів. За «Батьківщину» готові проголосувати 25,6%, УДАР – 9,7%, КПУ – 7,1%, партію Наталії Королевської «Україна – вперед» – 4,6%, ВО «Свобода» – 3,1%, партію Анатолія Гриценка «Громадянська позиція» – 2,6%. Не визначилися з вибором – 15% опитаних.

 

Тиждень

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *