ОСТАННІ НОВИНИ

Негода знищила врожай на 300 млн. гривень

|

Негода знищила в Україні понад 15 тис. га овочів і плодово-ягідної продукції на суму близько 300 млн. гривень

Про це «Коментарям» повідомив експерт плодоовочевого ринку Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Ігор Стрелюк. За його словами, найбільше від злив постраждали Закарпатська, Донецька, Луганська та Одеська області. У цих регіонах знищено до 20% овочів і плодово-ягідної продукції

«Основні регіони, які вирощують плодоовочеву продукцію в Україні, від негоди суттєво не постраждали. В цілому по країні станом на 13 червня втрати плодоовочівників незначні і складають в середньому 5-6%», – сказав Стрелюк.

За словами експерта, фінансові збитки виробників на сьогодні оцінити складно, але виходячи з інвестицій в вирощування плодоовочевої продукції, втрати складають близько 270-300 млн. грн.

«Найбільшою проблемою став град, оскільки українські виробники плодоовочевої продукції на сьогодні практично не мають можливості захиститися від цієї негоди. На сьогодні тільки деякі компанії мають градозахисні сітки, а град може побити тільки верхню частину рослини, виходячи з цього, вегетація як мінімум припиняється, і така продукція як капуста однозначно втратить товарний вигляд», – говорить експерт.

Разом з тим, зараз триває сезон збору ягід, але потім через негоду виробники не мають можливості регулярно збирати урожай. Це викликає цінові коливання на ринках, зокрема, суниця коштує від 15 грн/кг до 20 грн/кг. До того ж, через часті дощі псується якість суниці: вона стає водяниста і несмачна.

Як повідомляли «Коментарі», складні погодні умови можуть залишити Україну без врожаю яблук і серйозно нашкодити озимині.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *