У Львові створено альпін-парк для підготовки фахівців з пошуково-рятувальних робіт

|

У Львові створено альпін-парк для підготовки рятувальників до роботи на висотах, аналогів якому досі не було в Україні. Висотно-рятувальний комплекс функціонує на базі навчально-тренувального центру Львівського державного університету безпеки життєдіяльності МНС України. Основним його призначенням є практична та психологічна підготовка рятувальників до роботи на висотах, здійснення пошуково-рятувальних робіт у горах, рятування людей з ущелин, проваль, печер тощо. Монтаж та встановлення комплексу здійснили представники пошуково-рятувальної служби Австрії, інформує прес-служба ЛДУ БЖД МНС.

Проректор зі стратегічного планування та контролю Львівського університету МНС Роман Ратушний розповів, що висотно-рятувальний комплекс створений на основі кращих європейських аналогів. «Завдяки членству у Європейській асоціації навчальних та наукових установ, які працюють в галузі безпеки людини, ми мали можливість переймати досвід провідних країн світу у боротьбі з надзвичайними ситуаціями, а зокрема й рятування людей на висотах. Відтепер ми зможемо відпрацьовувати практичні навички ведення пошуково-рятувальних робіт у гірській місцевості, рятування людей на висотах», – зазначив Р. Ратушний.

Під час огляду комплексу, представник МНС України Антон Крук розповів, що на сьогодні у Львівській, Закарпатській та Івано-Франківській областях діють гірські пошуково-рятувальні загони Державної спеціалізованої аварійно-рятувальної служби пошуку та рятування туристів МНС. Перед ними стоять такі основні завдання, як пошук і рятування туристів в горах незалежно від пори року та надання методичної допомоги суб’єктам туристичної діяльності щодо запобігання надзвичайних ситуацій з туристами. «Львівський навчальний заклад МНС завжди тішив сучасними підходами до підготовки професіоналів в галузі безпеки, випереджувальний характер освіти лежить в основі його діяльності. Сьогодення диктує нам нові підходи до роботи у сфері цивільного захисту. Такий висотно-рятувальний комплекс – це значний вклад у систему підготовки рятувальників, а значить, у безпеку наших громадян», додав А.Крук.


Альпін-парк – це система дерев’яних платформ, взаємопов’язаних атракцій: стенд скелелазіння, підвісні лінії перешкод, навісна та круто похила переправи, канатні дороги, сходи, містки. Закріплені ці елементи на висоті 5-20 метрівнад землею. Подолання такої смуги перешкод  вимагає фізичної та психологічної стійкості, винахідливості і уміння переміщатися на висоті, підкорювати підйоми і спуски так, як це роблять професіонали.

Фото: прес-служба ЛДУ БЖД МНС

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *