ОСТАННІ НОВИНИ

Садовий обміняв «Просвіту» на Євро

|

Управління культури Львівської міської ради намагається завадити Всеукраїнському товариству «Просвіта» імені Тараса Шевченка відсвяткувати День відновлення його діяльності. Чиновники Садового не погодили заяву «Просвіти» на проведення визначної дати, посилаючись на Євро 2012 та велику кількість туристів, які відвідають місто у цей день. Про це 8 червня 2012 року повідомив заступник голови комісії культури, промоцій, ЗМІ та туризму ЛМР свободівець Тарас Семущак. Про це повідомили у прес-службі Львівської міської організації ВО «Свобода».

За словами депутата, члени товариства «Просвіта» ще 5 березня звернулись до Садового, інформуючи про намір провести 13 червня 2012 року щорічний захід «Святкування Дня відновлення діяльності товариства «Просвіта»». Та люди Садового не дозволили їм провести традиційну акцію.

«Як йдеться у листі-відповіді начальника управління культури Андрія Вороновського, вони не можуть погодити проведення акції 13 червня, оскільки вже встановлений перелік культурно-масових заходів у Львові з 4 червня до 1 липня 2012 року. Дарма що всі ці культурно-масові заходи депутатська комісія культури не погодила через те, що управління культури затягувало подачу детального переліку заходів на розгляд комісії. Ще безглуздішою причиною відмови є те, що 13 червня у Львові відбуватиметься футбольний матч фінальної частини Євро-2012, а місто відвідає велика кількість туристів, тому «Просвіта» має перенести відзначення знаменної дати. Такими ницими діями Садовий фактично знехтував «Просвітою» і проміняв її на Євро-2012. Вочевидь йому ближчі будь-які інші цінності, але не українські. У той час, коли регіонали забороняють українську мову, Садовий ще більше намагається вислужитися перед Януковичем, відмовляючи «Просвіті». Для ВТ «Просвіта» – це історична дата – день відновлення їхньої діяльності, і зрозуміло, що святкування неприпустимо переносити через примхи чиновників», – зазначив Тарас Семущак.

Довідка.

Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка – українська громадська організація культурно-освітянського спрямування. Товариство виникло 1868 року в Галичині як противага антиукраїнським течіям у культурному житті: колонізаторській, підтримуваній цісарською владою – з одного боку, і русофільській – з другого.

13 червня 1988 року після тривалої перерви у своїй діяльності у Львові з ініціативи інтелігенції відбулися перші збори Товариства української мови. Сотні людей зібралися на мітинг, під час якого обрали раду Товариства, голову і заступників. Цей день вже традиційно святкують як День відновлення діяльності товариства «Просвіта».  

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *