ОСТАННІ НОВИНИ

Якими були ціни на харчі у першому кварталі

|

У травні 2012 року на споживчому ринку України та Львівської області відбулось зниження споживчих цін. Індекс споживчих цін становив в Україні 99,7%, у Львівській області – 99,6%. 

За п’ять місяців 2012 року приріст споживчих цін (тарифів) в Україні і у Львівській області був однаковий і становив – 0,4%. За п’ять місяців 2011 року приріст споживчих цін (тарифів) в Україні становив 5,5%, у Львівській області – 5,4%.

У Львівській області у травні 2012 року порівняно з квітнем 2012 року ціни на продукти харчування знизились на 0,9%. 

На зниження споживчих цін найбільше вплинуло подешевшання курячих яєць – на 38,1%. З молочних продуктів подешевшали: молоко – на 4,7%, сметана – на 3,7%, сир і м’який сир – на 1,3%. 

Знизились ціни на олію та жири – у середньому на 1,3%. Зокрема, на 3,6% подешевіло масло вершкове, на 0,9% – олія соняшникова. Ціни на спред, маргарин, оливкову олію не змінились порівняно з попереднім місяцем.

Овочі подешевшали у середньому на 2,1%, а саме: огірки і помідори закритого ґрунту – відповідно на 28,9% і 6,3%, цибуля ріпчата – на 8%, картопля – на 6,5%, буряки – на 4,3%. Водночас, капуста подорожчала загалом на 78,1%, що зумовлено появою капусти нового урожаю. На 2,6% зросла в ціні морква.

На 1,1% знизились ціни на цукор. Натомість, кондитерські вироби з цукру  подорожчали на 0,6%, морозиво – на 3%.

З хлібопродуктів в межах 1%–6,1% знизились ціни на крупи перлові, ячні, пшоно, пластівці вівсяні, рис. Залишились на рівні попереднього місяця ціни на хліб житній, житньо-пшеничний, батон, багет, торти. Разом з тим, на 0,4% подорожчало борошно пшеничне, на 0,3% – кондитерські вироби з борошна.

М’ясо та м’ясопродукти подорожчали на 0,2% за рахунок подорожчання птиці на 0,8%, фаршу м’ясного – на 0,7%, ковбасних і м’ясних виробів – на 0,2%.  Проте, свинина стала дешевшою на 0,4%, яловичина – на 0,2%.

Риба та рибопродукти стали дорожчими на 0,3%. Зокрема, риба морожена зросла в ціні на 0,4%, морепродукти – на 0,7%, риба жива, охолоджена – на 1,2%. Однак, знизились ціни на консерви рибні в олії – на 0,9%. З фруктів ціни підвищились на цитрусові – у середньому на 4,3% і яблука – на 2,8%. Натомість, подешевшали банани – на 6% і виноград – на 11,4%. Ціни на безалкогольні напої підвищились загалом на 0,3%. На 1,2% подорожчала питна вода, на 0,9% – газовані напої, на 0,5% – чай.

Алкогольні напої подорожчали у середньому на 0,3% і найбільше пиво – на 1,3%, вина ігристі – на 0,9%. На тютюнові вироби ціни зросли на 0,1%. 

У травні 2012 року порівняно з відповідним місяцем попереднього року споживчі ціни знизились на 0,1%. Востаннє така ситуація спостерігалась майже 10 років тому (у вересні 2002 року). Подешевшання окремих продуктів харчування, особливо овочів, сприяло зниженню рівня інфляції. Від’ємна частка продуктів харчування у загальному показнику інфляції спостерігається вже третій місяць поспіль і становила у травні ц.р. 2,3%.

Фото: Михайло Дашкович 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *