ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові хочуть поставити пам’ятник Францу Йозефу I

|

Очільник Музею ідей Олесь Дзиндра започатковує новий проект під назвою «Пам’ятник Францу Йозефу I у Львові».
Як зазначено у повідомленні на сайті музею, проект «Пам’ятник пам’яті» – це спроба тесту на живу пам’ять. «Кожен, кому чимось цінна пам’ять про цю людину, нехай особисто долучиться до проекту, віддавши свого таляра на відливку погруддя молодого, і зовсім ще не певного у майбутньому, цісаря.
Кількість зібраного металу, тобто талярів, і буде свідченням доброї волі та живої пам’яті. Пам’ятник буде нерукотворним, спорудженим спільними зусиллями (VIRIBUS UNITIS) та власним коштом кожного (MEO SUMPTU)» – зазначено у повідомленні.
Проект закінчиться 7-8 вересня 2012року перформансом Олеся Дзиндри в центрі Львова, коли публічно буде відлито погруддя Франца Йозефа. Чи достатньо буде зібраних талярів – покаже відлиток.
Прототипом для таляра став союзний таляр (taller.нім.) 1855 року, репліку якого викарбувано з цинку спеціально для цієї події.
Протомоделлю погруддя молодого Франца Йозефа є прижиттєвий мармуровий оригінал роботи Павла Еутеля, львівського скульптора, що зберігається у Львівському історичному музеї. Нерукотворним його робить 3D сканування і створення через цифрові технології збільшеної моделі пам’ятника. Постаментом служитиме відреставрований львівський артефакт XIX століття з мармуру, що колись служив п’єдесталом.
Репліку таляра можна отримати у Музеї Ідей у Львові особисто, через довірених осіб, або через інтернет. Ваш внесок буде безповоротною фінансовою допомогою для відливання погруддя.
Крім цинкових талярів, з яких буде відлито погруддя, можна також придбати мідну, срібну, посріблену або позолочену монету.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *