ОСТАННІ НОВИНИ

При складанні тестів з історії України абітурієнтам заважали технічні проблеми

|

Найбільшими проблемами цьогорічного ЗНО з історії України були неполадки щодо технічного оформлення тестування. Про це розповідають активісти ОПОРИ, що спостерігали за процесом складання тестів у 16 областях України.

Зокрема, варіанти відповідей в одному з тестів були розставлені у зворотному алфавітному порядку (Г, В, Б, А замість А, Б, В, Г). Дехто з абітурієнтів помітив недолік і спитав поради в інструкторів. Однак, частина учасників тестування не звернули увагу на недоліки і розставили варіант відповідей дотримуючись алфавітного порядку.

Іншою проблемою стала різна послідовність варіантів відповідей у зошитах російською та угорською мовами, порівняно із аналогічними завданнями в україномовних зошитах. Так, на Закарпатті інструктори порадили орієнтуватися на угорськомовний варіант тестового зошита. В інших областях абітурієнтам, що складали тест російською мовою, радили  користуватись українським варіантом щодо розстановки варіантів відповідей. Ця порада є логічнішою, адже перевірку здійснюватимуть, опираючись на україномовні тести і відповіді.

За словами активістів ОПРОРИ, в Українському центрі оцінювання якості освіти пояснили, що хотіли забезпечити конфіденційність, тому максимально обмежили людське втручання щодо технічної підготовки ЗНО. Це і призвело до таких неполадок.

Також стабільно високою залишається кількість абітурієнтів, яким, через порушення правил складання ЗНО, не дозволили далі працювати над тестом (по 16 осіб – за даними Київського та Донецького РЦОЯО, 30 – Одеського РЦОЯО).

Тому активісти ОПОРИ радять вступникам, які сумніватимуться в об’єктивності оцінки їхніх знань під час ЗНО подати апеляцію на результат тестування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *