ОСТАННІ НОВИНИ

Нацбанк заробляє на валютних спекуляціях?

|

Минулого тижня валютний ринок пережив сильний за останні два роки струс. 23 травня котирування долара досягли пікових з лютого 2010-го значень – 8,11-8,12 грн./$ (до цього впродовж тривалого часу вони коливалися в рамках 8,01-8,03 грн.). Цього дня на міжбанку був проданий рекордний обсяг валюти за цей рік – $1,3217 млрд. (у еквіваленті).

Як зазначає видання, Нацбанк «прокинувся» тільки в середу і до вечора вийшов на міжбанк з продажем американської валюти. Після проведених 23-24 травня інтервенцій курс долара відкотився до 8,077 грн./$.

«Маємо сьогодні коливання курсу на міжбанківському ринку. Причина – ситуація в Греції. Не завжди все залежить від Нацбанку в тому, як котирується гривня до долара. Є вплив світових ринків», – пояснив ситуацію глава НБУ Сергій Арбузов.

Після цієї події глава НБУ влаштував фінансистам показову «прочуханку».

«Глава НБУ нагадав, що керівники банків несуть персональну відповідальність за ситуацію на валютному ринку. Ніяких макропередумов для девальвації немає. І ті банки, які розхитуватимуть курс, можуть потрапити під санкції регулювальника», – розповів один із банкірів, котрі побували днями в НБУ.

Тривалу бездіяльність нацбанківських чиновників можна пояснити і турботою про збереження золотовалютних резервів (на початок травня вони досягали $31,7 млрд.). Адже в червні уряду належить погасити $500 млн. за єврооблігаціями і близько $200 млн. за валютними ОВДП.

Але набагато правдоподібнішою видається інша версія події: НБУ сам вирішив заробити на курсових коливаннях.

«Банки в більшості своїй активно продавали валюту, починаючи з рівнів 8,035-8,04 грн./$, розраховуючи на падіння котирувань до 8,01-8,02. Але після їх зростання вище за 8,06 грн./$ їм стало нічого продавати. При цьому вони не могли і купити валюту, оскільки це означатиме фіксацію збитків», – розповів виданню Павло Козак.

Саме в той момент, коли курс долара досяг піку, на ринок вийшов Ощадбанк, продаючи валюту янкі за курсом 8,08 грн./$. І лише ближче до вечора в ситуацію втрутився сам НБУ, загасивши пожежу інтервенцією за курсом 8,02 грн./$.

«Таким чином, у НБУ ще раз задіяли схему роботи в парі з Ощадбанком, випробувану ще в кризові часи при Володимирі Стельмаху, яка вже неодноразово давала можливість заробити нацбанківцям», – пояснює скарбник одного з великих банків.

Сам не проти заробити на курсових коливаннях, НБУ не зможе ефективно присікати і спекулянтів дрібнішого штибу. А це означає, що черговий спекулятивний курсовий стрибок лише справа часу.

До речі, за прогнозами фінансистів, у найближчий тиждень на ринку почнеться черговий курсовий відкат. А з початком Євро-2012 курс може впасти і нижче за звичну вісімку, давши можливість спекулянтам відкупитися на міжбанківському і готівковому валютних ринках за нижчим курсом.

 Comments.UA

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *