ОСТАННІ НОВИНИ

Відбувся пікет на захист батальних полотен

|

Працівники музеїв, відомі митці, колеги покійного Бориса Возницького сьогодні вранці пікетували Львівську облдержадміністрацію, вимагаючи залишити в музеї полотна Мартіно Альтомонте «Битва під Віднем» і «Битва під Парканами», які Міністерство культури планує передати до Жовківського римо-католицького костелу св. Лаврентія. У пікеті взяли участь, зокрема Любомир Медвідь, Ігор Калинець, Андрій Салюк, Богдан Козак та інші. Про це інформує прес-служба Львівської облради.

Пікетувальники тримали плакати: «Битва під Віднем» – не сакральний твір. Його надійне місце – в музеї, не в костелі», «Іноземці не повинні розпоряджатися нашими музейними шедеврами».

Учасників акції протесту підтримав голова Львівської обласної ради Олег Панькевич, який запросив їх на нараду до обласної ради.

Олег Панькевич повідомив, що мав розмову з міністром культури Михайлом Кулиняком, в якій висловив позицію громадськості Львівщини з цього питання.

«Львівська обласна рада підтримує ваш протест, – зазначив голова облради. – Вважаю, що уряд прислухається до цього голосу. Полотна Альтамонте, які врятував Борис Возницький, мають належати Львівській картинній галереї та поповнити експозицію Золочівського та Олеського замків, як це запланував директор галереї».

Нагадаємо, що Олег Панькевич звернувся до міністра культури із закликом не забирати картини з музею. Він, зокрема, зазначив: «Закликаю Вас зберегти ці картини для Львівщини, для української культури, для українського народу. Знаю, що мою позицію підтримує переважна більшість депутатів Львівської обласної ради. Сподіваюся, що інтереси держави переважать над можливістю отримання сумнівних політичних дивідендів».

1 червня у Жовкві відбудеться нарада за участі представників Міністерств культури України та Польщі, на якій, зокрема розглядатиметься питання переміщення двох полотен Мартіно Альтомонте  “Битва під Віднем” і “Битва під Парканами”, що належать Львівській національній галереї мистецтв, до Жовківського римо-католицького костелу св. Лаврентія.

Фото: Львівська обласна рада  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *