ОСТАННІ НОВИНИ

Історична спадщина Львова повинна експонуватися в замках Львівщини – Томенко

|

Перебуваючи на Львівщині, заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко зустрівся з керівниками Львівської картинної галереї та керівниками комісії з питань культури міськради, з якими обговорив ідею переміщення картин з Львівської національної галереї мистецтв до римо-католицького костелу у Жовкві.  Про це інформує сайт Миколи Томенка. Йдеться про чотири масштабні батальні полотнища XVII століття художника Мартіно Альтамонте, які свого часу були врятовані Борисом Возницьким.

 Микола Томенко нагадав, що дійсно історія реставрації цих визначних полотен Мартіно Альтамонте – це одна із тем, якій Борис Возницький присвятив багато часу. І він (Б.Возницький) мріяв, щоб всі чотири картини, що збережені колективом у Львові, експонувалися в замках Львова, які вже відреставровані чи реставруються.

Микола Томенко повідомив, що саме тому він звернувся до Міністерства культури України з проханням в дискусіях з представниками Міністерства культури та національної спадщини Польщі вести розмову про те, що ці полотна повинні бути доступними як для українців, так і для поляків та будь-кого, хто хотів би їх побачити. Водночас, він підкреслив, що картини повинні експонуватися в тому місці, де є створені для цього умови. І тому ідея передачі картин навіть на тимчасове збереження до костелу у Жовкві є не правильна. Микола Томенко висловив сподівання, що між міністерства двох країн буде знайдене порозуміння в цьому питанні.

Підсумовуючи, М.Томенко зауважив, що, крім історичного, у цього питання є ще й моральний аспект. Він нагадав, що сьогодні Львів вшановував 9 днів по смерті Бориса Возницького, «а наші українські чиновники вже поспішають ставити під сумнів реалізацію проекту, якому він присвятив велику частину життя».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *