ОСТАННІ НОВИНИ

Спадщину Возницького вже почали розбазарювати?

|

Науковці закликають зберегти врятовані Борисом Возницьким світові надбання. Як стало відомо, міністр культури України Михайло Кулиняк запропонував передати на «тимчасовий депозит» масштабні полотнища з Львівської галереї мистецтв. Саме під ці полотна покійний директор галереї спеціально реконструював експозиційні приміщення у Золочівському та Олеському замках. Про це повідомив депутат Львівської міської ради, кандидат історичних наук Богдан Галайко.

За словами депутата, передача полотен, які роками оберігав Борис Возницький, спричинить втрату світових шедеврів для України назавжди.

«Якщо ці історичні цінності опиняться деінде, ніж в спеціально створеному для цього приміщенні, Україна втратить ці старожитності назавжди», – наголошує Богдан Галайко.

Депутат нагадав, що Україна вже має негативний приклад передачі картин з Національного художнього музею України в Кабінет Міністрів. Після цього полотна зникли, а замість них з’явилися підробки.

Депутати вимагають, щоб експонати залишили в картинній галереї. Тим паче, що покійний Борис Возницький та чимало дослідників, музейників і близьких колег виступали категорично проти таких передач.

«Нам необхідно зберегти ці пам’ятки, тому пропонуємо створити якісні копії полотен, які неможливо відрізнити від оригіналу і використовувати їх. Натомість оригінали зберігати там, де є технічні можливості та державна охорона», – додав Богдан Галайко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *