ОСТАННІ НОВИНИ

«Енергетичні» міста вирішуватимуть болючі проблеми з допомогою ДТЕК

|

Форум міських голів міст-«енергетиків»  відбувся сьогодні у Бурштині на Івано-Франківщині. Участь у зустрічі взяли керівники Бурштина, Добротвора (Львівська обл.), Ладижина (Вінницька обл.), Енергодара (Запорізька обл.), Зеленодольська (Дніпропетровська обл.), Щастя (Луганська обл.), Курахового та Зугреса (Донецька обл.).

Об`єднує ці міста не лише наявність в них великих електростанцій, а й те, що всі ці енергетичні об`єкти належать компанії ДТЕК.. Власне ДТЕК став безпосереднім організатором та учасником форуму, відрядивши на нього потужну групу фахівців компанії.

Зацікавленість компанії у проведенні подібного заходу окреслила менеджер з корпоративної соціальної відповідальності компанії ДТЕК Вікторія Гриб.

«Разом з представниками місцевого самоврядування ми вирішуємо, яким чином покращити життя у містах, в яких живуть наш працівники. Ми стараємося зосередитися на п’яти напрямках такої співпраці: енергоефективність, охорона здоров’я, соціальна інфраструктура, розвиток малого та середнього бізнесу, розвиток освіти, культури та спорту» – розповіла Вікторія Гриб..

Що стосується енергоефективності, яка є однією з найболючіших проблем українських міст, то в ДТЕК вважають, що треба починати з енергоаудиту, аби визначити пріоритети майбутніх завдань, створити своєрідну дорожню карту.

До слова, подібний аудит з допомогою американської компанії USAID вже було проведено в Кураховому на Донеччині, і за словами мера цього містечка, він вже дав позитивні результати.

«Для вирішення цих проблем потрібні серйозні кошти, мільйони доларів. Парадокс у тому, що ці гроші є – в держбюджеті, в місцевих бюджетах, Але надати їх готові лише під конкретні проекти. А цих проектів просто немає, і ці кошти не використовуються. Є також багато донорських фінансових джерел, де кошти надаються під дуже маленький процент», – каже Вікторія Гриб.

Сторони зійшлися у тому, що спільних проблем у енергетичних міст справді багато і ДТЕК може надати серйозну допомогу у їх вирішенні. Зокрема у розробці певних законопроектів, їх експертній оцінці та лобіюванні прийняття потрібних рішень державними органами. Гендиректор Бурштинської ТЕС Володимир Мазяр принагідно навів абсурдний факт: екологічний податок, який підприємство сплачує щоквартально (а це понад 20 мільйонів гривень) органами місцевого самоврядування  значною мірою просто закопується в канаву, позаяк постанова Кабміну, прийнята ще в 1996 році, забороняє використовувати ці кошти на покращення тієї ж енергоефективності. І таких прикладів багато.

Одним з найважливіших спільних завдань мери-«енергетики» також вважають визначення статусу цих міст.

«Більшість  з малих «енергетичних» міст є містами районного підпорядкування з мізерними бюджетами, які не дозволяють вирішувати нагальні соціально-економічні питання чи покращувати інфраструктуру наших міст. Між тим законодавство чітко говорить про можливість підвищення нашого статусу, як міст, що мають важливе промислове значення для регіону та України в цілому» – розповідає міський голова Бурштина Петро Курляк.

Як приклад, він навів різницю між Бурштином та Ладижином, містом обласного підпорядкування на Вінничині. При приблизно однаковій кількості населення (18 проти 22 тисяч), бюджет Ладижина удесятеро(!) більший.

Бурштинський форум є вже другим зібранням мерів-«енергетиків». Перший відбувся влітку минулого року в Кураховому на Донеччині. Наступний планують провести у містечку на Луганщині з символічною назвою Щастя.

Фото – Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *