ОСТАННІ НОВИНИ

Селяни заблокували міжнародну трасу – проїзд до українсько-польського кордону

|

Мешканці села Річки Жовківського району Львівщини заблокували трасу міжнародного значення у Раві-Руській. У місті утворився кілометровий корок – проїзд до українсько-польського кордону завмер на три години.

Річ у тому, що вже три роки вимагають від влади відремонтувати розбиту дорогу до їхніх домівок. Два місяці тому чиновники з облдержадміністрації пообіцяли: вже до 1-го травня ями на шляху зникнуть. Але дорожників у селі так і не побачили, – інформують репортери телеканалу ZIK. Тож терпець людям таки урвався.

Селяни розповідають: ще три роки тому цей шлях був майже в ідеальному стані, допоки із місцевого кар’єру не розпочали вивозити КамАЗами пісок для ремонту пропускного пункту. Пункт зремонтували, а от дорогу розбили вщент.

Свій протест мешканці Річок організували, не порушуючи громадського порядку чи законодавства – вони просто безупинно переходили пішохідну зебру і так блокували рух транспорту. Селяни розповідають: від влади роками омріяного ремонту дочекатися не можуть. До їхнього села із Рави-Руської лише6 кілометрів, однак через ями на дорозі цю відстань долають щонайменше за півгодини.

Сільський голова с. Річки Ярослав Теглівець пояснює, чому дорога в такому стані: «Машини йшли безперервним потоком. Потім погода і таке інше. Дорогу не підтримували в належному стані, то вона почала псуватися».

Селянин-мітингувальник Степан каже: «Голова ОДА Костюк написав лист, у якому вони нам пообіцяли, що до 1-го травня відремонтують дорогу».

Мирний протест поступово переріс у шарпанину – правоохоронці намагалися розблокувати дорогу.

Водій Володимир каже, що через вирішення своїх проблем селяни їх створюють іншим:

– Заважає, бо спішу.

– А як взагалі ставитеся до таких протестів, що людям робити у таких випадках?

– Не знаю, на то є різні органи!

– А що вони вам кажуть? Що даівці кажуть?

– А нічого.

– Скільки стояти будете?

– Теж невідомо!

Після годинного чекання у деяких водіїв здають нерви – прориваються крізь мітинг. Тим часом, шарпанина між мітингувальниками і міліціянтами переростає у сутичку.

Мешканці ж Рава-Руської селянський протест підтримують. Кажуть – дорогою назвати той відтинок неможливо. Мовляв, будь-яка сільська дорога, навіть без асфальту, але добре втрамбована, краща ніж та, що йде на Белз.

Три години блокування руху, і мітингувальки починають пропускати машини. Районна чи обласна влада на протести селян не відреагувала – ніхто не приїхав. В обласній адміністрації запевнили: все в компетенції автодору. Натомість начальник служби автомобільних доріг Львівщини сьогодні – у відрядженні. Розставити крапки над «і» в дорожньому колапсі не змогли і даівці. Кажуть: протестувальники хоч і блокують рух транспорту, проте діють законно. Заборонити ходити зеброю людям ніхто не може. Тим часом, мешканці Річок обіцяють: якщо впродовж тижня дорогу до їхнього села не почнуть ремонтувати – міжнародну трасу блокуватимуть знову.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *