ОСТАННІ НОВИНИ

Голови церков закликають не спекулювати на питанні мови

|

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій висловлює стурбованість ситуацією, яка склалась внаслідок внесення до порядку денного та розгляду Верховною Радою законопроекту «Про засади державної мовної політики».

Про це йдеться у зверненні до голови Верховної Ради України Володимира Литвина і народних депутатів Всеукраїнської Ради Церков, текст якого має у своєму розпорядженні УНІАН.

«З прикрістю і сумом ми змушені констатувати, що кожного разу, перед важливими виборами у нашій державі деякі політики намагаються експлуатувати питання, які шкодять єдності українського народу та вносять розколи і замішання в суспільно-державний організм. Прикро, що предметом політичних маніпуляцій стають такі святі для державної самобутності і стабільності речі, як мова, історія та релігія», – йдеться у документі.

Члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій крім того висловлюють глибоке занепокоєння громадською напругою, що виникла навколо питання «життя нашої держави як функціонування мов та загроза сепаратизму».

Представники церков і релігійних організацій нагадують, що вони зверталися з цього приводу до громадськості та політичних діячів ще в 2006 році, і висловлює прикрість, що у 2012 році це доводиться робити знову.

«Мова – це дар Бога людям, – йдеться у зверненні ВРЦ до українського народу. – Її покликання – єднати, а не розділяти людей, допомагати взаємному порозумінню, а не сіяти ворожнечу. Переконані, що в нашій державі не повинно мати місця протиставлення мов одна одній. Конституцією України не тільки закріплено державний статус української мови, але й закріплено обов’язок держави сприяти розвитку і функціонуванню російської та інших національних мов».

Тому представники церков і релігійних організацій закликають державних, політичних і громадських діячів усіх рівнів додержуватися Конституції, не перетворювати мовне питання на предмет протистояння, не сіяти навколо його розв’язання ворожнечу й ненависть, пам’ятати про відповідальність за наслідки своїх рішень і дій не тільки перед народом, але й перед Богом.

«Так само відповідально потрібно поставитися і до питання сепаратизму, який становить загрозу незалежності й суверенітету нашої держави. Україна пройшла болісний шлях до об’єднання своїх історичних земель в єдиній державі. Наш народ віддав мільйони життів за свою соборність, свободу і незалежність. Одним з його найбільших досягнень можна вважати вміння знаходити порозуміння, мирно розв’язувати навіть найскладніші питання. Цю нашу спільну якість потрібно цінувати, як найдорожчий скарб», – наголошують представники церков.

Вони звертають увагу на те, що їхні конфесії різними мовами й по-різному прославляють Бога та здійснюють своє служіння. «Між нами відбуваються дискусії, і ми по-різному ставимося до багатьох питань. Але заради спільного блага, заради єдності українського народу, задля забезпечення прав і свобод кожного, хто живе в Україні, ми знаходимо порозуміння та спільно працюємо на благо нашої Батьківщини, до чого закликаємо і всіх наших співгромадян», – йдеться у зверненні.

Керівники церков закликають весь український народ, без розрізнення на Схід і Захід, Центр, Північ і Південь до порозуміння та співпраці, до злагоди, єднання і консолідації у розбудові нашого спільного дому – України.

Під зверненням підписалися:

Філарет, Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату, Патріарх Київський і всієї Руси-України;

Володимир, Предстоятель Української Православної Церкви, Митрополит Київський і всієї України;

Любомир (Гузар), Верховний Архієпископ Української Греко-Католицької Церкви, кардинал;

Маркіян Трофим`як, заступник Голови Конференції Римсько-Католицьких Єпископів України, єпископ;

В’ячеслав Нестерук, президент Всеукраїнського Союзу об`єднань євангельських християн баптистів;

Михайло Паночко, єпископ Церкви християн віри євангельської України;

Леонід Падун, старший єпископ Української Християнської Євангельської Церкви;

В`ячеслав Горпинчук, єпископ Української Лютеранської Церкви;

Василь Райчинець, старший пресвітер Союзу вільних церков християн євангельської віри України;

Анатолій Глуховський, президент Українського Біблійного Товариства;

Аблаєв Еміралі, муфтій Духовного управління мусульман Криму;

Якоб Дов Блайх, головний рабин м. Києва та України, Об`єднання іудейських релігійних організацій України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *