ОСТАННІ НОВИНИ

Родичі не мають платити за розтин небіжчика - Томенко

|

Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко звернув увагу на необхідність унормування порядку встановлення факту смерті людини, а також припинення необґрунтованих вимагань правоохоронних органів проводити судово-медичний розтин за рахунок родичів померлого, що останнім часом практикується в багатьох регіонах України. Про це повідомляє прес-служба заступника Голови Верховної Ради Миколи Томенка.

Віце-спікер повідомив, що до нього надходять численні звернення громадян з різних регіонів України, зокрема, жителів Смілянського району Черкащини, які скаржаться на те, що місцеві працівники органів внутрішніх справ, посилаючись на спільний наказ Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України та Міністра охорони здоров’я України від 25 жовтня 2011 року, вимагають проводити розтини всіх померлих. Така «послуга», яка проводиться за кошти родичів померлого, за даними з різних регіонів, в своїй сумі сягає від 500 до півтори тисячі гривень. Зважаючи на це, правоохоронці на місцях «йдуть назустріч людям» та пропонують «неофіційно» залагодити справу за половину відповідної суми.

 М.Томенко зауважив, що у відповідному нормативному документі – Наказ «Про затвердження Порядку взаємодії між органами внутрішніх справ, закладами охорони здоров`я та органами  прокуратури України при встановленні факту смерті людини» від 25.10.2011р. дійсно містяться положення, які дають правоохоронцям підстави вимагати розтин майже всіх померлих.

Зокрема, даним документом визначено, що працівники органів внутрішніх справ «Обов`язково направляють для проведення судово-медичного розтину: трупи людей з ознаками насильницької смерті (травми, асфіксія,  дії крайніх температур, електричного струму,  отруєнь тощо), підозр на таку; трупи людей, смерть яких настала раптово, – без обмежень віку (коли смерть настала швидко, зненацька, на фоні видимого, уявного здоров`я, від хвороб, що перебігали приховано або розвинулись гостро); трупи людей, смерть яких настала поза місцем постійного проживання; трупи людей, особу яких не встановлено.

Не направляють  для  проведення  судово-медичного дослідження трупи людей,  померлих  удома,  за  наявності диспансерного  спостереження  за  хворим  і його останнього огляду лікарем не більш ніж за місяць до настання смерті, при відсутності ознак насильницької смерті та підозр на таку. Водночас, Микола Томенко назвав очевидним, що щомісячний огляд лікарем стареньких і хронічно хворих людей, особливо мешканців сіл та багатьох селищ є фактично неможливим.

Віце-спікер розповів, що, за свідченням людей, саме на раптовість смерті (в незалежності від віку померлого) найчастіше й посилаються правоохоронці, коли вимагають проводити розтин. І громадяни, в тому числі й мешканці віддалених сіл та селищ, змушені за власний кошт перевозити померлих родичів в райцентр та платити за розтин або ж використовувати корупційну схему відкупу від цієї процедури.

Віце-спікер також повідомив, що він направив звернення Президенту та Прем’єр-міністру з вимогою звернути особливу увагу на цю конфліктну ситуацію та вжити заходи для унормування порядку встановлення факту смерті людини, припинення необґрунтованих вимагань проводити судово-медичний розтин за рахунок родичів померлого та усунення потенційних підстав для корупційних дій співробітників органів внутрішніх справ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *