ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські депутати застерігають владу від внутрішнього бойкоту Євро-2012

|

Депутат Львівської міськради Михайло Хміль під час сьогоднішнього пленарного засідання сесії ЛМР звернувся до керівництва національної телекомпанії України з питанням щодо призначення телевізійних коментаторів футбольних матчів Євро-2012.

«Атака на державну українську мову сьогодні йде з різних боків. Неприховані представник и п’ятої колони-автори законопроекту «Про засади державної мовної політики» хочуть фактично замінити державну українську регіональною російською, маніпулюючи Європейською хартією регіональних мов або мов меншин… на превеликий жаль, навіть Національна телекомпанія України   не показує прикладу дотримання чинного мовного законодавства в країні. Сьогодні власники ліцензії і субліцензії на право трансляції матчів фінальної частини чемпіонату  Європи 2012 р., яким цей статус був делегований державою. Створюють таку ситуацію , коли майже сорок мільйонів  етнічних українців у своїй країні не зможуть поч4ти футбольні коментарі рідною мовою. Такого дискримінаційного мовного прецеденту щодо народу-автохтона цивілізована Європа ще не мала.  Вже майже місяць ніхто офіційно не спростовує журналістську інформацію про те, що ТРК «Уаїна» і телеканал «Футбол», які здобули право транслювати Євро-2012  за згодою від НТКУ, мають намір залучити до роботи в українському ефірі коментаторів з Росії. Захисників державної української мови насторожує    й те, що національна телекомпанія України  не тільки не дала публічну оцінку цим намірам, але й сама досі не оприлюднила список коментаторів футбольних матчів фінальної частини чемпіонату Європи  з футболу 2012 р.

Що викликало таку затримку? Коли буде оприлюднений список футбольних коментаторів і матчі, на яких вони працюватимуть в ефірі? Чи будуть коментувати матчі євро чемпіонату журналісти, які здобули це право попередньо, – Денис Босянок, Роберто Моралес, Андрій Столярчук? Чи здійснюється тиск на керівництво НТКУ з метою залучення до коментування матчів журналістів щ Росії? 

Ми переконані, що поява коментаторів з Росії на українських телеканалах під час трансляції Євро-29012 б3де по трактована українською аудиторією як чергова провокація проти державної мови та української держави і одержить належні правову, юридичну і моральну оцінки з  боку  суспільства. Особливо після нових виборів до Верховної Ради.

Погано для країни –організатора, якщо такий популярний турнір може зазнати зовнішнього бойкоту. Непоправимо для неї, якщо він зазнає бойкоту внутрішнього», – заявив М.Хміль.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *