ОСТАННІ НОВИНИ

Влада хоче ввести другу державну мову, - Яворівський

|

Комітет з питань культури і духовності рекомендує парламенту зняти з розгляду законопроект про мови. Про це сьогодні на брифінгу заявив голова Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Володимир Яворівський, інформує прес-служба ВО «Батьківщина».

За його словами, цей законопроект, який  фактично пропонує  введення в Україні двомовності і внесений до порядку денного поточного тижня, свідчить про політичне банкрутство влади.

Яворівський нагадав, що цей законопроект був розкритикований Венеціанською комісією, Європарламентом та знятий з розгляду. Натомість підготовлено нову редакцію законопроекту, де під личиною захисту мов національних меншин вводиться норма про дозвіл введення другої державної мови на території, де проживає 10% носіїв мови національної меншини.

За словами Яворівського, це призведе до того, що у Криму, Харківщині, Луганщині, Донеччині, Одещині, Миколаївщині, Херсонщині, Чернігівщині, тобто, у більшості областей України, російська мова стане другою державною.

Голова комітету також спростував заяву авторів законопроекту про те, що нібито Національний університет ім. Т. Шевченка підтримує цей законопроект.«Вчора в інтернеті з`явився обурливий лист професорів університету Шевченка про те, що це неправда  – Університет не підтримував цього закону”, – зазначив народний депутат.

Яворівський також повідомив, що сьогодні на засіданні Комітету з питань культури і духовності, куди запрошені Дмитро Павличко, Левко Лук`яненко, Леонід Кравчук планується обговорити  цю проблему.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *