ОСТАННІ НОВИНИ

Дві фірми пропонують послуги з переробки сміття на Львівщині

|

Представники двох фірм, що займаються утилізацією та переробкою твердих побутових відходів, представили інвестиційні проекти сьогодні під час наради у Львівській обласній адміністрації. Представниця американської компанії «Грін Пауер» Вікторія Соколова наголосила, що її фірма пропонує збудувати на Львівщині завод, який вироблятиме з сміття пальне та компоненти для асфальту. Інвестори готові збудувати завод потужністю понад 100 тисяч тонн на рік за 75 млн євро. Термін окупності – від 8 до 10 років, залежно від тарифів на вивезення сміття у місті та області. Водночас американці пропонують підвищити чинний тариф на вивезення сміття уп’ятеро. Якщо зараз він складає у Львові приблизно 8 гривень з особи на місяць, то після реалізації проекту – майже 40.

Фінансування американські бізнесмени планують залучити в Ексмібанку США.Натомість представник канадської компанії «Етіс» запропонував варіант, при якому вартість  вивозу сміття для жителів Львівщини зросте лише максимум в 3,5 раза. За його словами, ця технологія працює вже у 36 країнах упродовж 19 років.

Вартість їх заводу сягає 55 мільйонів умовних одиниць, більшість із яких надасть канадський уряд на пільгових умовах. Натомість українські партнери фірми мають внести максимум 25% від вартості заводу, однак з плином часу зможуть викупити частку канадців. При цьому представник «Етіс» зауважив, що є кілька умов – завантаженість заводів на 20 років з одного боку та «невтручання» в старі звалища, такі  як Грибовицьке, бо канадці мають не надто позитивний досвід роботи з такими звалищами – внаслідок вибухів газу загинуло кілька осіб.

Вони пропонують виробляти з відходів пар та електрику.

Підсумовуючи презентації голова Львівської ОДА Михайло Костюк наголосив, що вирішення проблеми полягає не в самому Грибовицькому звалищі, а у вирішенні проблеми утилазції сміття загалом в області. Він наголосив, що область ділять на 4 кластери, приблизно однакові за обсягами сміття і для кожного з цих кластерів шукають інвестора. Умови можуть відрізнятися, спільним залишається те, що кожен з інвесторів бере на себе зобов’язання очистити область від стихійних звалищ.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *