ОСТАННІ НОВИНИ

Грибовицьке сміттєзвалище працюватиме ще принаймні 2-3 роки

|

Сьогодні на виїзному засідання сесії Львівської міської ради у селі Великі Грибовичі, міський голова Львова запевнив, що місто прийняло принципове рішення про закриття Грибовицького сміттєзвалища та будівництва нового полігону. Відтак, фірма «Гірхімпром» вже працює над проектом рекультивації Грибовицького сміттєзвалища.

«На цей рік має бути складена додаткова угода, яка має передбачати завершення всіх робіт та відповідне фінансування. На жаль, така угода досі не укладена, бо нема належного фінансування. Не вистачає 1,8 млн грн. Ми залучили 5 спеціалізованих організацій Києва і Львова. Кінцевий термін реалізації проекту – вересень цього року, це стадія проекту та експертизи. Потім ми переходимо до фізичних робіт та розробки робочої документації.

Є варіанти тимчасової експлуатації полігону з його повним закриттям через 2-2,5 роки», – зазначив директор підприємства «Гірхімпром» Іван Зозуля.

Відтак, для реалізації проекту потрібно виділити 1,2 млн грн. з бюджету міста та 1,8 млнг грн з обласного бюджету.

«Потрібно закінчити проект рекультивації. Цей проект покаже кінцеву дату та етапність закриття полігону. На цей проект потрібні кошти, зокрема, 1,8 млн грн. з обласного бюджету. Якщо депутати обласної ради коштів не виділять, проект не буде реалізовано. Якщо фінансування буде чітке, то у вересні ми отримаємо проект рекультивації та закриття полігону.

Щодо ділянки для нового полігону потрібно прийняти рішення районної адміністрації та обласної ради. Є чітке розуміння області щодо необхідності будівництва нового полігону. Саме тому було проаналізовано більше 70 земельних ділянок, де можна будувати новий полігон», – зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Також міський голова Львова запропонував виділити кошти з бюджету розвитку міста на будівництво централізованого водопостачання в селі Малехів. Відтак, прийнято рішення про виділення 500 тис грн.

«Ми всі стоїмо на позиції негайного закриття полігону. Однозначно, що ми хочемо будувати новий полігон», – зазначив під час засідання міської ради Андрій Садовий.

Депутати більшістю голосів ухвалили рішення, в якому, зокрема, передбачено звернутись до голови Львівської ОДА Михайла Костюка, аби він, своєю чергою, надав гарантії щодо виділення ділянки та фінансування під новий полігон для ТПВ. Також обранці мають намір заслухати на спільному засіданні екологічних комісій міськради та облради керівника підприємства, що готує проект рекультивації – директора «Гірхімпрому» Івана Зозулю. Міському голові доручили здійснювати особистий контроль задекларованих пропозицій. Окрім того, депутати планують звернутись до Кабміну стосовно виділення коштів на рекультивацію сміттєзвалища. Голові ЛОДА М.Костюку також доручено звернутись до Держагентства забезпечити внесення села Малехів до списку проектів, що фінансуються за напрямком «Питна вода». Як підсумок депутати зазначили, що зважаючи на бездіяльність виконавчого апарату у питанні вирішення проблеми зі сміттєзвалищем, визнати роботу виконавчих органів і, зокрема, міського голови А.Садового незадовільною щодо вирішення екологічних проблем.

Нагадаємо, 9 грудня 2011 року була укладена угода з переможцем тендеру на виготовлення проекту рекультивації Грибовицького сміттєзвалища – Львівським інститутом ВАТ «Гірхімпром». Проектна документація, відповідно до договору, має бути представлена департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР у вересні 2012 року.

Крім того, за інформацією управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій ЛМР, у січні 2012 року Львів отримав від Міжнародної фінансової корпорації кінцевий звіт щодо стратегії поводження з твердими побутовими відходами, пошуку та проектування нового полігону й оцінки інвестиційних пропозицій щодо вирішення проблеми сміттєзвалища у Львові.

Міський полігон твердих побутових відходів (Грибовицьке сміттєзвалище) експлуатується з 1959 року. За роки діяльності було накопичено понад 50 млн метрів кубічних сміття. Захоронення сміття здійснює ЛКП «Збиранка».

ЛКП «Збиранка» захоронює не лише ті ТПВ, що накопичують у Львові, а й від частини Городоцького, Кам’янко-Бузького, Жовківського, Пустомитівського, Миколаївського та Яворівського районів області.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *