ОСТАННІ НОВИНИ

Українці витрачають на бензин майже половину доходів

|

Населення України витрачає на заправку своїх автомобілів 49% своїх доходів. Про це свідчать розрахунки, зроблені за даними Держстату.

Так, у січні 2012 року середня заробітна плата українців становила 2722 гривні на місяць (трохи більше 11 доларів на день). Щоб заправити галон (3,7 літра) преміум бензину на день (з розрахунку 12,4 грн за літр) середньостатистичному українцю доведеться викласти на АЗС 49% своїх доходів. Якщо ж заливати у бак звичайний А-95, то сума буде трохи нижчою – 1200 грн на місяць при ціні літра на рівні 10,80 грн.

Для порівняння, агентство Bloomberg нещодавно склало рейтинг ціни на бензин у 55 країнах світу та частку витрат на пальне по відношенню до доходів. На першому місці за ціною пального опинилась Норвегія, де вартість галона бензину преміум складає 9,69 дол. і займає 3,6% доходу. Хоча за галон бензину жителі Норвегії платять найбільше, це не становить для них відчутного удару по сімейному бюджету. На другому місці опинилась Італія.

З вартістю галона на рівні 9,35 дол. За місяць на пальне у громадян Італії йде 9,1%. Замикає трійку лідерів Греція (вартість галона бензину преміум: 9,23 дол., 12% доходу).

Як відомо, починаючи з середини лютого поточного року пальне на вітчизняних АЗС через ріст світових цін на нафту подорожчало на гривню. Проте останнім часом світові котирування пішли на спад, що, за прогнозами фахівців, має вплинути і на цінники на українських заправках.

ТСН

Фото: PHL 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *