ОСТАННІ НОВИНИ

На Самбірщині урочисто відкрили краєзнавчий музей-криївку

|

У селі Сприня Самбірського району відбулось урочисте відкриття краєзнавчого музею-криївки. Криївка, яка в точності відтворює умови життя бійців УПА, слугуватиме постійною експозицією для учнівської та студентської молоді з можливістю проведення екскурсій і навчальних уроків історії діяльності та звитяг Української Повстанської Армії. Про це повідомили в прес-службі депутата облради Ярослава Дубневича.

У відкритті музею-криївки взяли участь директор Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», історик Руслан Забілий, депутати Львівської обласної ради, Самбірської РДА та Самбірської районної ради, ветерани визвольних змагань, представники громадських організацій та духовенство.

Відкриваючи криївку, історик Руслан Забілий зазначив, що створення Української головної визвольної ради, яке відбулось на цьому місці в 1944 році, мало надзвичайно велике значення для політичного представництва українського народу на міжнародному рівні.

«Українці, особливо, молоде покоління ще недостатньо оцінюють усю вагу цих подій. Це була спроба створення політичного органу воюючої України для представництва українців на міжнародній арені. З цього можна зробити висновок про далекоглядність діячів УГВР. Потрібно усіляко популяризувати відомості про ці події, адже це сторінки нашої героїчної історії», – наголосив історик.
Один з ініціаторів створення музею-криївки в Сприні депутат Львівської обласної ради Ярослав Дубневич повідомив, що створення цього об’єкта – заслуга, передусім, місцевої громади, а також, істориків, співпрацівників Центру досліджень визвольного руху, які допомогли відтворити умови, в яких проживали повстанці.

«Завдяки праці багатьох людей – істориків, краєзнавців, інженерів, і просто небайдужих, нам вдалось відтворити одну з цих унікальних будівель часів визвольної боротьби.
Ми не випадково обрали саме Сприню для розміщення криївки Думаю, немає потреби переповідати про події липня 1944 року, що відбулись в цій місцевості, коли була створена Українська Головна Визвольна Рада – представницький орган воюючої України.

Вважаю, що ті, хто брав участь у створенні та функціонування УГВР, можливо, як ніхто інший, заслужили право називатись героями України. Їхня велична доля говорить сама за себе», – відзначив Ярослав Дубневич.

Депутат також додав, що опікуючись музеєм, бере на себе зобов’язання слідкувати за постійним поновленням експонатів, що будуть розміщені в криївці.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *