ОСТАННІ НОВИНИ

Президент хоче змінити Конституцію, аби обратися в парламенті - Яценюк

|

Об`єднана опозиція відмовилась брати участь у «Конституційній асамблеї імені президента Януковича», адже її єдина мета – забезпечити обрання президента 2015 року в парламенті, заявив під час прес-конференції в Черкасах у неділю, 20 травня, лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк.

Як повідомляє прес-служба Фронту змін, Яценюк наголосив, що президент не наділений повноваженнями формувати Конституційну асамблею. «Відповідно до чинної Конституції, внесення змін і доповнень до Конституції може відбуватися тільки в стінах Верховної Ради, виключно в 300 голосів, а внесення змін до окремих розділів Конституції передбачає обов`язкове проведення референдуму, закону про який, до речі, в Україні досі немає», – підкреслив він.

Лідер «Фронту Змін» заявив, що Конституційна асамблея створена з тією метою, щоб у 2015 році президент Янукович був обраний у стінах Верховної Ради, а не прямим голосуванням. «Адже президент чудово усвідомлює, що пряме голосування він програє», – наголосив Арсеній Яценюк.

«Об`єднана опозиція не буде брати участі в такому фарсі по змінах до Конституції і не дасть можливості провести такі зміни. Президент України повинен обиратися прямим всенародним голосуванням», – підкреслив він.

У програмі Об’єднаної опозиції, наголосив лідер «Фронту Змін», передбачено низку конституційних змін, першочергова з яких – відновлення балансу влади і повернення парламенту його повноважень. «Парламент повинен збалансувати інститут президента. Починаючи з додаткових важелів впливу парламенту на кадрові призначення і закінчуючи іншими механізмами парламентського контролю, які повинні лягти в основу нової Конституції».

Ще одним необхідним кроком є позбавлення органів прокуратури функцій загального нагляду – «найбільш корупційної їхньої складової», – підкреслив Арсеній Яценюк.

Що стосується місцевої влади, Об’єднана опозиція вважає необхідним ліквідувати обласні державні адміністрації. «Посланці Януковича нічого доброго не приносять. Обласні ради повинні формувати виконавчі комітети. І це є частиною наших змін до Конституції і політичної реформи», – наголосив лідер «Фронту Змін».

Арсеній Яценюк наголосив, що ці зміни до Основного закону шляхом всеукраїнського референдуму ініціюватиме новий парламент, де Об’єднана опозиція отримає більшість.

Фото: PHL 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *