ОСТАННІ НОВИНИ

Депутатів каратимуть за критику влади та заборонили приймати пожертви

|

Парламент вчора заборонив політикам негативно висловлюватися про органи державної влади, а також приймати пожертвування. Закон загалом ухвалений 265 народними депутатами більшості.

Документ зобов`язує осіб, уповноважених виконувати державні функції (в тому числі народних депутатів) або місцевого самоврядування, “забезпечувати позитивну репутацію органів державної влади та місцевого самоврядування, всіляко сприяти зміцненню довіри громадян до влади”, – пише “КоммерсантЪ-Украина”.

Згідно зі ст. 18 закону, за порушення встановлених ним правил особи, уповноважені виконувати державні функції або місцевого самоврядування, будуть нести дисциплінарну, адміністративну, кримінальну чи матеріальну відповідальність. Головне науково-експертне управління Верховної ради звернуло увагу народних депутатів на те, що в законі не пропонується ні порядок притягнення до відповідальності за порушення вимог, ні конкретні санкції.

В опозиції заявляють, що в період виборчої кампанії її представники не зможуть дотримуватися норм цього документа.

“Всі вибори в світі проводяться за рахунок пожертвувань. Якщо закон заборонить критику влади і прийом пожертвувань, виникнуть труднощі з проведенням виборчої кампанії”, – сказав народний депутат від НУНС В`ячеслав Коваль.

За словами нардепів з опозиції, закон “Про правила етичної поведінки” дає владі додаткові важелі впливу на опозицію “Зрозуміло, що в ході виборчої компанії опозиція буде критикувати владу, і я порушу цей закон. Що мені за це буде? Більшої дурості, ніж прийняття таких законів, немає!”, – обурився народний депутат-нунсівець Юрій Гримчак. Перший заступник голови фракції ПР у Раді Михайло Чечетов заявив, що порушники закону про правила етичної поведінки перш за все будуть нести моральну відповідальність.

“Ми будемо вказувати виборцям на депутатів, які порушують закон, і нехай люди вирішують, чи можна за них голосувати”, – наголосив регіонал.
ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *