ОСТАННІ НОВИНИ

Взяти кредит на квартиру під президентські 3% наразі нереально

|

У вівторок, зі слів міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолія Близнюка, повинна була початися реалізація програми іпотечного кредитування під рекордні 3% річних. Однак – не розпочалася.

На сайті профільного міністерства детально розписані умови отримання бажаного для більш ніж мільйона українців – черговиків кредиту. Так, «громадянину необхідно звернутися в один з 36-ти банків (I і II груп у відповідність до критеріїв НБУ – ред.) І подати мінімально необхідний набір документів». Мова йде про довідку щодо перебування у квартирній черзі, довідці про склад сім`ї, заяву на кредит і копії паспорта та ідентифікаційного номера.

Далі, після оформлення іпотеки та оплати першого внеску в розмірі до 25% загальної суми кредиту, громадянин щомісяця погашає ті самі 3%. Решту банку оплачує держава з бюджету, в якому на ці цілі передбачено 1 млрд. грн. До речі, уряд вже задекларував відповідною постановою, що дана програма обов`язково торкнеться 30-ти тис. сімей.

«Коментарі» вирішили не втрачати можливість і спробували оформити позику в перший же анонсований день реалізації щедрою ініціативи української влади.

Для початку ми докладно вивчили весь розміщений на сайті міністерства матеріал. Дійсно, і забудовники та об`єкти під іпотеку-3% вже знайшлися. Правда, всього 16 будинків на 542 квартири у Запоріжжі, Сімферополі, Луцьку, Сумах, Чернівцях, Кременчуці, а також Гуляйполе і Василівка Запорізької області.

Після цього ми не забули подзвонити за номером, який був зазначений на сайті відомства з підписом «додаткова інформація». На питання про таку скромну пропозицію об`єктів дівчина нас запевнила в тому, що перелік постійно поповнюється. І вказала на спеціально створений на сайті форум, в якому забудовники – потенційні учасники програми викладають інформацію про свої об`єкти: Донецьк, Комсомольськ Полтавської області, Мелітополь та ін. В цілому, ще 15 будинків.

Після цього ми вирішили звернутися безпосередньо до банку. Заздалегідь враховуючи інформацію від міністерства щодо 36-ти банків – «учасників» нової іпотечної держпрограми, ми, насамперед, звернулися в Ощадбанк. Адже ще 8 травня Близнюк заявив, що поки лише ця фінансово-кредитна установа виявила бажання взяти участь в даній програмі. Додзвонившись ж на гарячу лінію, у нас із співробітницею банку склалася наступна розмова:

– Доброго дня, у кого в вашому банку я можу дізнатися щодо можливості подати заявку на президентську іпотеку під 3%?

– Ні! – відрізала дівчина, явно чуючи за день не перший раз подібне питання, – Механізм ще не розроблений. Відповідно, у нас ще немає навіть даних по цьому кредиту, і цей продукт поки не надається.

– Підкажіть, а в які терміни можна буде уточнити?

– Спробуйте передзвонити в кінці цього місяця або ж на початку наступного. Тому що у нас поки що взагалі ніякої інформації немає. І я нічого вам підказати не можу. Механізм кредитування не розроблено навіть на рівні держави.

Після таких слів дзвонити в інші 35 банків здалося зайвим, однак у міністерстві ми все-таки дізналися про терміни деякої «кристалізації» горезвісного механізму іпотеки-3%. Виявляється, в найближчий четвер має бути проведено нараду за участю забудовників, банкірів і чиновників обласних адміністрацій, на якому мають бути «відпрацьовані» всі необхідні кроки для «максимальної ефективності спільних дій». Не більше, і не менше.

Тому, наважимось припустити, навіть якщо рекордно низька для України іпотека і з`явиться цього року, то, думаємо, залучення в неї черговиків буде в дуже обмежених масштабах. А поки тільки міфічні банки – партнери швидше за все «зіллються» в один державний – Ощадбанк. Та й для нього іпотека, обмежена 16% річних і 25% початкового внеску виглядає далеко не подарунком – сьогодні ця установа кредитує купівлю житла на первинці починаючи від 17,5% річних і при 30% первісного внеску. Причому позику дається тільки на 90% загальної вартості квартири.

Таким чином, перший анонсований день історичного для країни за вартістю іпотечного кредитування закінчився черговим переносом нескінченних «погоджень» і «домовленостей». Коли кредитування буде запущено в реальності – питання відкрите. Та й чи буде воно відповідати так гарно розписаним урядом параметрами – «16-25-3»?

Comments.UA

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *