ОСТАННІ НОВИНИ

З початку року львівський АМКУ стягнув з порушників 364 тисяч штрафів

|

За чотири місяці від початку 2012 року до Львівського відділення АМКУ надійшла 61 заява та подання про порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Про це повідомляє прес-служба Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України.

Значну увагу відділення приділяє і безпосереднім перевіркам суб’єктів господарювання, органів влади, самоврядування та управління, так станом на кінець квітня 28 перевірок вже здійснено.

Фахівці Львівського територіального відділення АМКУ розпочали 56 справ на підставі як отриманих заяв та подань, так і на підставі перевірок суб’єктів господарювання.

За минуле десятиріччя рівень монополізму в нашій країні суттєво знизився, основна частина товарів і послуг вже давно виробляється за умов конкуренції. Проте Антимонопольний комітет, зокрема Львівське територіальне відділення продовжує фіксувати порушення законодавства про захист економічної конкуренції і безпосередньо карати порушників. Серед порушень ЗУ «Про захист економічної конкуренції» від початку року, визнаних рішеннями Львівського територіального відділення АМКУ 40 % становить зловживання монопольним становищем.

У боротьбі за ринкову владу великі “гравці” можуть об`єднувати зусилля і узгоджувати поведінку, вишуковуючи нові шляхи для поширення свого впливу. Щоб такі узгоджені дії або злиття (чи концентрації) вважалися законними, їх повинен дозволити Антимонопольний комітет. Проте не всі гравці ринку додержуються цих правил, тому 30 % порушень – антиконкурентні узгоджені дії суб’єктів господарювання.

Слід пам’ятати, що неподання інформації, подання інформації в неповному обсязі, або недостовірної інформації також є порушенням конкурентного законодавства і тягне за собою здійснення санкцій щодо порушника органами АМКУ.

Основним завданням Антимонопольного комітету України – контроль за дотриманням конкурентного законодавства, розвиток добросовісної конкуренції, а також – забезпечення дієвого захисту законних прав та інтересів підприємців і споживачів. В забезпеченні описаних вище функцій одним з основних методів впливу на суб’єктів є надання рекомендацій, обов’язкових до виконання. У такий спосіб від січня 2012 року Львівським територіальним відділенням АМКУ припинено 8 дій, що містили ознаки порушення. Це зокрема зловживання монопольним становищем та антиконкурентні дії органів влади, самоврядування та управляння.

Спеціалісти відділення за чотири місяці 2012 року загалом надали 49 рекомендацій щодо обмеження монополізму, розвитку підприємництва і конкуренції, серед них 20 рекомендацій вже є врахованими, інші перебувають на стадії опрацювання.

Порушники конкурентного законодавства несуть передбачену законодавством відповідальність за свої дії, підсумовуючи цифри з початку року Львівського територіального відділення загальна сума накладених штрафів становить 364 тис. грн., більше 60% суми вже сплачено до державного бюджету України порушниками законодавства.

«Захищаючи конкуренцію, держава захищає право своїх громадян на кращий добробут, свободу вибору, вищу якість життя. Такі здобутки — справедлива нагорода за сумлінну, наполегливу працю, яка створює поважні комерційні імена, торгові бренди, що з часом стають улюбленими для споживачів. А це, безперечно, є прикладом для інших учасників ринку. На жаль, прагнення досягти “високої мети” не завжди супроводжується відповідними засобами», – зазначив з цього приводу голова відділення Андрій Басараба.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *