ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська облрада проти пені за компослуги

|

Львівська обласна рада ухвалила звернення до голови Верховної Ради України та прем`єр-міністра України з вимогою не допустити запровадження практики нарахування пені за невчасну оплату житлово-комунальних послуг.

У зверненні йдеться:

«Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 19 квітня 2012 року оприлюднило проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про житлово-комунальні послуги (щодо нарахування пені за несвоєчасну та/або не в повному обсязі внесення плати за житлово-комунальні послуги)”.

Згідно з цим документом, у разі несвоєчасного (або не в повному розмірі) внесення плати за житлово-комунальні послуги споживач зобов`язаний сплачувати пеню в розмірі 0,1% від суми простроченого платежу, яка нараховується за кожен день прострочення, але не більше, ніж загальна сума заборгованості. Зміна встановленого розміру пені за погодженням сторін не допускається.

Слід підкреслити необґрунтованість будь-яких сподівань ініціаторів цього документа на значний позитивний ефект від можливого ухвалення такого закону. Якщо певна частина громадян внаслідок соціальної незахищеності, малозабезпеченості чи несвоєчасної виплати заробітної плати та інших грошових виплат не може своєчасно оплачувати житлово-комунальні послуги, то вона тим більше не зможе сплачувати відповідні послуги, збільшені на суму нарахованої пені.

Вважаємо, що ухвалення такого законопроекту лише призведе до збільшення суми заборгованості споживачів житлово-комунальних послуг, а  для малозабезпечених громадян  перетворить цю заборгованість у безнадійну, внаслідок чого можливе її стягнення за рахунок належного цим особам житла та іншого майна.

Львівська обласна рада вимагає не допустити ухвалення будь-якого нормативно-правового акта про встановлення пені за оплату житлово-комунальних послуг як такого, що спрямований на погіршення соціально-економічного стану в суспільстві та поглиблення кризових явищ у сфері житлово-комунального господарства».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *