ОСТАННІ НОВИНИ

Костюк перейнявся програмами для онкохворих та хворих на СНІД

|

Голова Львівської облдержадміністрації Михайло Костюк на апаратній нараді наголосив на необхідності активної реалізації державних цільових програм у сфері охорони здоров’я, серед яких насамперед програми для людей, що потребують обов’язкової медичної допомоги та підтримки – онкохворих, ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД, хворих на цукровий діабет.

Як повідомив на нараді в.о. начальника головного управління охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Орест Середа, державні програми, що діють в нашій області, профінансовані на 100% та виконуються у повному обсязі. Про це повідомляє прес-служба ЛОДА.

Так, у рамках реалізації програми «Цукровий діабет» на 2009-2013 роки лікарні області повністю забезпечені візуальними тест-смужками, реактивами і витратними матеріалами для ранньої діагностики хвороби. На Львівщині працюють 7 апаратів для вимірювання глікозильованого гемоглобіну та мікроальбумінорії, які повністю забезпечені необхідними матеріалами, а також 11 кабінетів «Самоконтролю хворих на цукровий діабет».

Через обласний ендокринологічний диспансер та інші лікувально-профілактичні заклади області всі хворі забезпечені інсуліном, а хворі ІІ типу – цукрознижуючими препаратами на 30% від потреби.

Діти із лабільним перебігом, частими гіпоглікеміями забезпечені у повному обсязі препаратами глюкагону для запобігання розвитку гіпоглікемічних станів. Всі діти та вагітні, які вперше захворіли на цукровий діабет, забезпечені комплектами глюкометрів з розрахунку 350 шт. на рік та витратними матеріалами до них.

За інформацією Ореста Середи, в рамках загальнодержавної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на 2007-2010 роки і на період до 2016 року для Львівського регіонального онкологічного лікувально-діагностичного центру придбано медикаменти у необхідній кількості та асортименті для лікування онкологічних хворих. Онкохворі забезпечені симптоматичним лікуванням у поліклініках за місцем проживання.

За перший квартал цього року спеціалізованим лікуванням (хірургічне, променеве, хіміогормонотерапія) охоплено 1038 хворих із 1670 первинно виявлених. Сформовано реєстр для скринінгу жіночого населення області, що становлять групу ризику на рак жіночих органів. Онкологи, дільничні терапевти, сімейні лікарі та інші спеціалісти поліклінічних підрозділів продовжили формування груп підвищеного ризику на рак.

Також в області діє загальнодержавна програма забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2009-2013 роки. Для ВІЛ-інфікованих дорослих, підлітків та дітей створені умови для добровільного тестування на ВІЛ-інфекцію і консультування вагітних з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Область повністю забезпечена тест-системами для тестування донорської крові та її компонентів на ВІЛ-інфекцію, АРВ-препаратами для медикаментозної профілактичної терапії ВІЛ-інфекції у дітей, народжених ВІЛ-позитивними вагітними, швидкими тестами та стандартними тест-системами для діагностики ВІЛ-інфекції у вагітних. Усі ВІЛ-позитивні вагітні забезпечуються антиретровірусним препаратом «Зидовудин» для попередження передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини. Діти, які народились від ВІЛ-позитивних матерів, охоплені профілактичним лікуванням антиретровірусними препаратами і безкоштовно забезпечувались адаптованими молочними сумішами.

У центральних районних та міських лікарнях області створено 36 кабінетів «Довіра», де здійснювалась діагностика ВІЛ-інфекції/СНІДу, а також консультативна та профілактична робота.

Крім зазначених, у Львівській області також у повному обсязі виконуються державна програма «Репродуктивне здоров’я нації до 2015 року та загальнодержавна програма імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб на 2007-2015 роки.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *