ОСТАННІ НОВИНИ

Новий полігон для переробки твердих побутових відходів збудують у Новому Роздолі?

|

Сьогодні у Львові міжнародні експерти, місцева та обласна влади обговорюють конкретні пропозиції вирішення питань сміттєзвалищ, зокрема, питання закриття Грибовицького сміттєзвалища та будівництва нового полігону. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

«Вже є розроблена стратегія Міжнародної фінансової корпорації. Маємо принципове рішення про закриття Грибовицького сміттєзвалища. Також нова ділянка для полігону. Сьогоднішня дискусія усі ці вихідні базові дані має з’єднати. Зараз головне – знайти інвестора, який би реалізував такий проект у Львові.

Місто зацікавлене в тому, щоб це був реальний інвестор, який матиме реальні можливості для впровадження проекту. Щоб це було якнайдешевше для мешканців і вигідно для бізнесу», – зазначив перший заступник міського голови Львова Олег Синютка.

Як уточнив Олег Синютка, сьогодні у Львові є представники Швейцарії, Австрії, Італії, Франції, України, Німеччини.

Водночас, як зазначив заступник голови Львівської обласної держадміністрації Володимир Губицький, це перша зустріч, де зібрались потенційні інвестори, які зацікавлені заходити на територію Львівщини та працювати з твердими побутовими відходами.

«Аби реалізувати проект, потрібно мати земельну ділянку. Також є питання тарифної політики. Інвестор готує бізнес-план. Сьогодні головне – запропонувати інвестору відповідну територію, створити сприятливий клімат і прозорі умови ведення бізнесу. Ми запропонували інвесторам загальнокластерну політику, бо у нас є Львів, є вся територія області, яка поділена на чотири кластери. Ми запропонували кілька потенційно можливих земельних ділянок, де по санітарних нормах, екологічних можна розмістити правильно збудований полігон зі сміттєпереробним заводом. Обрана найбільш потенційна перша ділянка для інвесторів на території Нового Роздолу. Там є велика територія – приблизно 25 га», – розповів він.

Що стосується вартості проекту, за словами В.Губицького, то наразі остаточної цифри немає, оскільки вона залежатиме від глибини переробки цього сміття.

«Якщо є готова земельна ділянка, вирішене питання інженерного забезпечення, протягом року такий завод з полігоном має бути введений в експлуатацію. Тоді Грибовицьке сміттєзвалище перейде в іншу стадію. Зараз проводиться проект рекультивації сміттєзвалища і доведення його до рівня екологічно чистого об’єкту», – зазначив заступник голови ЛОДА.

Конференція організована за участю Міжнародної фінансової корпорації (IFC), Швейцарського бюро співробітництва в Україні (Swiss Cooperation Office in Ukraine) та Львівської міської ради.

Круглий стіл «Розв`язання проблеми твердих відходів з допомогою державно-приватного партнерства у Львові» зосередить свою увагу на тому, щоб залучити приватний сектор і допомогти Львову покращити ситуацію з утилізацією відходів та запрезентує найкращі світові практики.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *