ОСТАННІ НОВИНИ

Вивчення УПА в порівняльному аспекті зі світовими подіями зніме напругу — професор Гарварду

|

В Українському науковому інституті Гарвардського університету відбулася презентація книги Володимира В’ятровича «Друга польсько-українська війна. 1942—1947». Тему польсько-української війни в роки Другої світової обговорювали також і в Нью-Йоркському університеті. Про це повідомили у прес-службі Центру досліджень визвольного руху.

Історик Володимир В’ятрович на запрошення Українського наукового інституту Гарвардського університету (Harvard University) презентував 2 травня там своє нове дослідження — книгу «Друга польсько-українська війна. 1942—1947» та упорядковане двотомне зібрання «Польсько-українські стосунки в 1942—1947 роках у документах ОУН та УПА».

Заступник директора Українського наукового інституту Гарвардського університету Любомир Гайда відзначив в обговоренні: «Якби тема УПА і тогочасних подій на Україні вивчалася в порівняльному аспекті з іншими світовими подіями, це би зняло напругу, яка досі існує над студіями на цю тематику. Наприклад, історії визвольних рухів Ірландії чи Ізраїлю».

Володимир В’ятрович, який писав книгу, працюючи над архівом Миколи Лебедя в Гарвардському університеті, додав, що опубліковані ним півтисячі невідомих раніше документів про ці події з архівів СБУ, Гарвардського університету та Центру досліджень визвольного руху мають змінити академічну дискусію, щоб вона опиралася на документальні свідчення сторін війни, а також третіх її учасників — німецьких та радянських військ.

Дискусія на цю тему відбулася і в рамках семінару «Спадщина Української повстанської армії в історичних працях (1942—1950)» у Нью-Йоркському університеті (New York University) 3 травня, де Володимир В’ятрович мав основну доповідь на тему «Характеристика діяльності українського підпілля. Спроба кількісного та якісного аналізу».

На семінарі, організованому Center for US-Ukrainian Relations, також виступили: старший науковий співробітник Інституту етнології Національної академії наук України Оксана Кісь, науковий співробітник Інституту історії Національної академії наук України Оксана Юркова, старший науковець Шкільної ради штату Пенсильванії Ігор Мірчук, голова Світової конференції українських державницьких організацій Аскольд Лозинський. 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *