ОСТАННІ НОВИНИ

З середини травня кредити на житло в Україні даватимуть під 3%?

|

ПАТ «Державний ощадний банк України» (Ощадбанк) до 13 травня розробить перелік документів, необхідних для участі в програмі «Доступне житло», за якою населенню будуть видаватися кредити на купівлю житла під 3% річних у гривні терміном на 10-15 років. Про це «Інтерфакс-Україна» сказав міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк.

«Ощадбанк сьогодні вивчає постанову Кабміну, компонує пакет документів і 11-12 травня їх перелік вже буде готовий. Після 15 травня ця схема буде реально працювати», – сказав він.

За словами міністра, після 9 травня на сайті Мінрегіонбуду буде розміщена інформація щодо перших 100-200 житлових будинків, які прийматимуть участь в програмі.

Міністр повідомив, що на сьогодні поки що лише Ощадбанк виявив бажання взяти участь в цій програмі.

А.Близнюк також повідомив, що спочатку програма «Доступного житла» орієнтована на населення, що потребує поліпшення житлових умов, тобто, згідно з чинним законодавством, черговиків.

«Сьогодні  1,136 млн людина стоїть в черзі і навіть якщо 10% з них складе молодь, яка зможе оплачувати ці 3%, то це вже 113,6 тис. осіб. Передбачених на реалізацію цієї програми в цьому році 1 млрд грн вистачить, щоб забезпечити 30 тис. сімей. Тому не черговики також можуть брати участь в цій програмі. Ми будемо працювати і з ними», – сказав міністр. При цьому він додав, що передбачена можливість придбання житла в будь-якому регіоні України, а не тільки за місцем прописки.

«Людина буде укладати договір з банком, банк – з забудовником. Тобто, схема виглядає таким чином: людина – банк – забудовник, щоб ніяких чиновників не було в цьому процесі. Всі інші в цьому процесі, зокрема Мінрегіонбуд і обладміністрації, виступають виключно в ролі помічників, що зв´язують людину з банком і будівельником», – сказав міністр. При цьому, за його словами, банк, що укладає договір із забудовником, буде сам контролювати терміни завершення будівництва.

Близнюк також повідомив, що при міністерстві створена міжвідомча комісія, яка буде приймати пропозиції від регіонів, забудовників, працювати з банками.

«17 травня я проведу нараду за участю забудовників і банкірів. І ми вже чітко будемо розуміти, як реалізовувати цю програму», – сказав міністр.

За словами А.Близнюка, на підтримку цієї програми вже висловилися губернатори Дніпропетровської, Вінницької та Сумської областей. «Я вже переговорив з губернатором Дніпропетровської області, він готовий сприяти в реалізації пілотного проекту в цьому регіоні. Таку ж готовність озвучили губернатори Вінницької та Сумської області», – сказав він.

Близнюк також додав, що в разі успішності даної програми, вона буде реалізовуватися і в 2013 році.

Як повідомлялося, уряд України постановою № 343 від 25 квітня 2012 затвердив порядок та обсяги іпотеки потребують поліпшення житлових умов під 3% річних в недобудовах. Середньомісячний дохід позичальника та членів його сім´ї не повинен перевищувати п´ятикратного розміру середньомісячної зарплати в конкретному регіоні. Позичальник також зобов´язаний щорічно надавати в податкову службу декларацію про доходи, своїх та членів сім´ї.

Максимальний розмір кредиту, за яким може бути надана часткова компенсація позичальнику при обов´язковому внеску не більш ніж  25%, згідно з документом, складе похідна показника нормативної площі житла (НПЖ) на його розрахункову вартість (РВ).

Так, НПЖ для самотнього громадянина, або сім´ї з двох чоловік становитиме40 кв. мзагальної площі, для сім´ї з трьох і більше осіб -58 кв. м.

Розмір РВ, враховуючи місце перебування позичальника на квартирному обліку, встановлена, зокрема, для Києва – 7 тис. грн за1 кв. м, для міст Київської області та інших центрів Україні, а також Сімферополя і Севастополя – 5 тис. грн за1 кв. м, і для інших населених пунктів країни – 4 тис. грн за1 кв. м. При цьому, для населених пунктів, розташованих в радіусі15 кмвід обласних центрів, а також Києва, Севастополя і Сімферополя, РВ може бути збільшена на 10%.

Проте допустиме перевищення РВ і НПЖ встановлено урядом на рівні не більш ніж 25%. Все, що вище – частковій компенсації не підлягає і позичальник оплачує різницю за свій рахунок і відповідно до договору купівлі-продажу нерухомості.

Затверджені Кабінетом міністрів заплановані обсяги із забезпечення житлом черговиків становлять 30 тис. квартир.

Раніше Мінрегіон створив на своєму сайті спеціальний форум, через який розраховує зібрати інформацію від забудовників, які бажають взяти участь в реалізації соціальної ініціативи Президента Віктора Януковича з надання населенню «дешевої» іпотеки. Міністерство вже оприлюднило на своєму сайті форму надання забудовником інформації, згідно з якою має вказуватися назва компанії, адреси об´єктів для участі в програмі, площа земельної ділянки під забудову, характеристики об´єкта, кількість квартир із зазначеними площами, загальна кількість і площа квартир, вартість1 кв. мжитла, середня кількість договорів купівлі-продажу квартир в місяць у цьому об´єкті, а також пропозиції можливостей і шляхів здешевлення вартості.

Президент України Віктор Янукович в березні 2012 року заявив, що в Україні з травня поточного року населення зможе взяти кредити за держпрограмою на придбання житла під 2-3% річних у гривні терміном на 10-15 років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *