ОСТАННІ НОВИНИ

Дошкільнята тепер вивчатимуть шахи, хореографію та іноземну мову

|

4 травня 2012 року під головуванням міністра Дмитра Табачника відбулося засідання Колегії Міністерства освіти і науки, молоді та спорту, під час якого було схвалено нову редакцію Базового компонента дошкільної освіти. Про це «Коментарям» повідомили в прес-службі міністерства.

Науковий керівник авторського колективу, дійсний член Національної академії педагогічних наук, доктор педагогічних наук, професор Алла Богуш зазначила, що «надзвичайної актуальності набуло завдання максимально наблизити навчання і виховання кожної дитини до її сутності, здібностей і особливостей не всупереч природі кожної дитини, а завдяки її пізнанню і розвитку, що забезпечується реалізацією принципу дитиноцентризму».

За словами Богуш, нова редакція Базового компонента, як і державний стандарт початкової освіти, визначає зміст і структуру освіти за його інваріантною та варіативною складовими. 

«Інваріантну складову змісту дошкільної освіти, як і в початковій школі, систематизовано не за сферами життєдіяльності, як це було в попередньому варіанті, а за освітніми лініями: «Особистість дитини», «Дитина в соціумі», «Дитина в природному довкіллі», «Дитина у світі культури», «Гра дитини», «Дитина в сенсорно-пізнавальному просторі», «Мовлення дитини», що, з одного боку, забезпечує реалізацію принципу дитиноцентризму, а іншого – наступності і неперервності змісту освітніх ліній дошкільної та початкової ланок. Як бачимо з назв освітніх ліній, стрижнем кожної освітньої лінії виступає дитина, її особистісний розвиток», – підкреслила Богуш.

Також вперше, у новому варіанті БКДО запропоновано вивчення української мови, як державної в дошкільних навчальних закладах національних спільнот на рівні вільного спілкування з іншими дітьми і дорослими, виховання інтересу та позитивного ставлення до української мови.

Окрім того, вперше у змісті Базового компоненту дошкільної освіти подано варіативну частину з освітніми лініями: «Комп’ютерна грамота», «Іноземна мова», «Хореографія», «Шахи» та ін. Алла Богуш зауважила, що ввести в БК варіативну частину – прохання практиків, вихователів дошкільних навчальних закладів.

Стосовно досить дискусійного сьогодні питання – підготовки дітей до школи, яке цікавить і батьків, і вихователів Алла Богуш зазначила: «У змісті Базового компоненту дошкільної освіти прописано, що дошкільні навчальні заклади обмежуються сформованістю психологічної готовності дітей до школи, яка включає такі складові: мотиваційну, соціально-етичну, особистісну, морально-вольову, мовленнєву, інтелектуальну готовність, що в сукупності становить дошкільну зрілість випускника ДНЗ, яка і забезпечується реалізацією нової редакції Базового компоненту дошкільної освіти».

Фото: Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *