ОСТАННІ НОВИНИ

Виборча кампанія стартує 30 липня

|

Виборча кампанія з виборів народних депутатів України розпочнеться 30 липня. Це передбачено орієнтовним календарним планом основних організаційних заходів з підготовки та проведення виборів народних депутатів України 28 жовтня, який оприлюднений на офіційному сайті Центральної виборчої комісії

Згідно з планом, ЦВК повинна оголосити про початок виборчого процесу не пізніше 28 липня, передає «Інтерфакс-Україна».

Відповідно до закону «Про вибори народних депутатів України», вибори проводяться за мішаною пропорційно-мажоритарною системою – по 225 депутатів у загальнодержавному багатомандатному окрузі за партійними списками і в одномандатних округах.

Висування кандидатів за партійними списками і в одномандатних округах почнеться з 30 липня і завершиться 9 серпня. Кандидати в мажоритарних округах можуть висуватися партіями або шляхом самовисування.

На відміну від усіх попередніх парламентських виборів реєструвати кандидатів, які балотуються за мажоритаркою, буде ЦВК, а не окружні виборчі комісії.

Документи для реєстрації як партійних списків, так і кандидатів у мажоритарних округах, повинні бути подані до ЦВК не пізніше 13 серпня, після чого ЦВК не пізніше, ніж на п´ятий день має ухвалити рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації. Ще два дні відводиться на виправлення помилок і неточностей в документах, поданих для реєстрації кандидатів. Таким чином, реєстрація кандидатів у депутати має завершитися 20 серпня.

Партії та кандидати в одномандатних округах мають право почати передвиборну агітацію з наступного дня після реєстрації.

ЦВК має сформувати 225 окружних виборчих комісій, які в подальшому діятимуть на постійній основі, до 26 серпня, а окружкоми в свою чергу сформують 33,5 тис. дільничних виборчих комісій (також на постійній основі) до 26 вересня.

ЦВК має затвердити форму, колір і текст виборчих бюлетенів для голосування як у багатомандатному загальнодержавному, так і в одномандатних округах, до 4 вересня і забезпечити їх виготовлення на державних поліграфічних підприємствах до 20 жовтня.

Голосування з виборів народних депутатів відбудеться 28 жовтня, ЦВК має встановити офіційні результати виборів до 12 листопада й оприлюднити їх у газетах «Голос України» та «Урядовий кур´єр» не пізніше, ніж через п´ять днів після ухвалення рішення про результати голосування, тобто не пізніше 17 листопада.

Як повідомляли «Коментарі», Центральна виборча комісія затвердила кількість одномандатних виборчих округів у регіонах України.

Крім того, ЦВК визначила кордони 225 одномандатних виборчих округів.

 

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *