ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові покажуть столітні сукні та аксесуари

|

Старовинне дамське вбрання та аксесуари (перша половина ХІХ століття, Західна Європа) будуть представлені на виставці, що розпочинається сьогодні у Львові.

Як повідомляє прес-служба Львівської міської ради, о 16.00 год у Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького (пр. Свободи, 20) вперше у Львові буде представлено колекцію автентичних старовинних суконь та аксесуарів, що були модними майже 200 років тому. В експозиції виставки – раритетні строї з приватної збірки українського колекціонера, киянки Марини Іванової.

 «Виставка складається із дитячих та жіночих костюмів, капелюшків, сумочок, парасоль періоду 1830-1930-х років. Це костюми світської моди. Колекція дуже гарна, дуже багато мережива, бісеру, дуже гарні тканини. Багато дитячого одягу. Буде спеціальна кімната з іграшками для дітей», – розповідає власниця колекції Марина Іванова.

«Така колекція у стінах Національного музею у Львові вперше представлена родзинкою. Наші виставки мають більше характер або мистецтва сакрального, або мистецтва академічного.

Саме ця колекція зможе більш гармонійно та більш широко представити колекцію живопису кінця 18 – початку 20 століття. Адже в нашому музеї зберігається ціла низка портретів 18-19 століття. І якщо розглядати саме розвиток жанру портрету, то ми бачимо, що ця колекція до певної міри доповнює і представляє нам саме ті елементи, які були характерні для цього часу», – зазначила заступник директора Національного музею ім. Андрея Шептицького Оксана Біла.

«Свою колекцію, яку творять добре збережені мистецькі речі, Марина Іванова комплектувала упродовж майже тридцяти років. Її виняткове, з огляду на історико-мистецькі вартості зібрання, аналоги якого простежуємо лише у лічених світових музеях, складається сьогодні майже із 40 модних ансамблів. Це – аристократичне жіноче вбрання із предметів дамського туалету, що входило до гардеробу світських осіб Європи та Америки (перша половина ХІХ- початок ХХ ст). Окрім розкішних суконь, спідниць, блузок, накидок, у колекції представлено близько ста витончених капелюшків, сотні сумочок, десятки парасольок, пар взуття, віял та інших «історичних дрібниць», – розповідають організатори виставки

Сама Марина Іванова називає себе «рабинею колекції», адже зберігає історичний скарб в умовах міської квартири, де створює йому особливі «музейні» умови – необхідну вологість повітря та температуру, уникаючи прямого сонячного світла. Власноруч виготовляє і манекени, оскільки на сучасний манекен такий стрій надягти неможливо, адже об’єм талії за канонами тодішньої моди дорівнював 55 см.

За роки колекціонування Марина Іванова стала експертом з моди – вивчала спеціалізовану літературу, збирала старовинні журнали моди позаминулого століття. Така методика забезпечила фаховий зріст. Сьогодні власниця колекції може безпомилково «атрибутувати» будь-який фасон сукні з точністю до 5-ти років, визначити усі предмети дамського туалету, розповісти про деталі одягу, які були на устах у європейських модниць ХІХ ст., а сьогодні – безнадійно забуті. Своє унікальне зібрання одягу Марина доповнює предметами старовини, що буди неодмінними в гардеробі кожної світської дами. До прикладу, це металеві скрині дивовижної форми, що герметично закриваються, не даючи проникнути всередину волозі. Саме їх використовували під час корабельних подорожей, для перевезення капелюшків. Це і дитячий велосипед, у вигляді конячки, а також безліч інших речей, що передають витонченість, яка, на жаль, зникла з нашого сьогодення. Завдяки фанатичному відношенню Марини до цих позамодних речей, ми маємо можливість відтворити образи того часу, коли жінки «створювали себе» за допомогою моди, як витвір мистецтва, живописне полотно. Водночас можемо втамувати спрагу краси цими старовинними речами, створеними з таким смаком і майстерністю.

Також в рамках виставки, яка триватиме упродовж двох місяців в НМЛ ім. А. Шептицького, плануються: екскурсії на експозиції виставки «Модний салон ХІХ століття» та лекції з історії моди, які проведе власниця колекції  Марина Іванова; лекція відомого історика моди та телеведучої Наталії Рєзанової, авторки книг з історії костюму; покази фільмів, концерти камерної музики, показ сучасної моди тощо. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *