ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові святкують 100 років із Дня першої Пластової присяги

|

У Львові завтра розпочнуться святкування Дня першої Пластової присяги у Львові. Свято триватиме впродовж двох днів, під час яких пластуни візьмуть участь у акціях, що присвячені 100-літньому ювілею першої Пластової присяги. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

Як повідомили львівські пластуни, понад 1000 пластунів з усієї України приїхали до Львова для того, щоб відсвяткувати День першої Пластової присяги. Цей день вважається офіційною датою заснування Пласту-скаутингу в Україні. Не дарма всеукраїнське свято відбувається у Львові, адже саме тут 100 років тому в приміщенні Львівської академічної гімназії була складена перша Пластова присяга на вірність Богові та Україні.

Традиційно для пластунів урочистості розпочались із спільної молитви у соборі святого Юра, а також посвяти нових пластових прапорів.  Опісля відбудеться марш від собору св. Юра до площі на пр.Свободи. На площі перед пам’ятником Т. Шевченку будуть проведені пластові церемоніали. До них запрошені усі пластуни – від наймолодших, до тих, що складали Пластову присягу ще до часів Другої світової війни. Одним з важливих етапів цьогорічних церемоніалів буде поновлення Пластової Присяги. Усі, хто колись складав Пластову присягу та хочуть підтвердити її, зможуть зробити це поруч з пластунами, що складають її вперше. Після пластових церемоніалів у приміщенні театру імені М. Заньковецької відбудеться урочиста академія для старшопластунів, сеньйорів Пласту, влади та охочих гостей. Також в суботу  впродовж трьох годин на пл. Ринок буде відбуватись пластовий ярмарок, а ввечері на всіх пластунів чекатиме концерт на честь свята.

«Для нас є великою честю організовувати День першої Пластової присяги у Львові. Адже це не лише важливий історичний момент, а й елемент об’єднання пластунів з цілої України», – зазначила головний організатор акції,  пластунка Оксана Баліцька.

Наступного дня, в неділю, відбуватиметься відкриття меморіальних таблиць трьом засновникам Пласту: Іванові Чмолі, Петрові Франку та д-ру Олександру Тисовському. А також пройде теренова гра-квест Львовом для усіх охочих пластунів, зокрема цікавою вона буде для гостей з інших міст України.

Програма акції

Субота, 28 квітня

10.00-11.00  –  Літургія в соборі св. Юра, посвята пластових прапорів

11.00-12.00 – Вимарш до місця проведення урочистостей, площа перед пам’ятником Шевченкові.

Маршрут: Собор св. Юра – вул. Листопадового чину – вул. Університетська – вул. Словацького – вул. Дорошенка – пр. Свободи (пам’ятник Т. Шевченку)

12.00-13.30 – Урочистості: заприсяження, заприхилення, іменування, вітання. (площа перед пам’ятником Т. Шевченкові)

13.50-15.30 – Урочиста академія для старшопластунів, сеньйорів, місцевої влади та батьків пластунів в театрі ім. Марії Заньковецької

16.30-19.00 – Ярмарок на пл. Ринок  (площа перед входом в Ратушу)

20.00-22.30  –  Концерт  в «Романтику»

Неділя, 29 квітня

11.00-12.00 – Відкриття меморіальних дошок  – вул. Туган-Барановського, 7; вул. С. Бандери, 14; вул. Коперника, 16

12.00-16.00 – Квест центром міста (пл.Ринок, пр Шевченка, університет ім. І. Франка, ближній центр)

13:00 – 16:00 – екскурсії пластовими місцями

           

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *