ОСТАННІ НОВИНИ

При оцінці постаті Бандери не треба оглядатись на Польщу – історик

|

При висловленні оцінки щодо постаті лідера ОУН Степана Бандери українці не повинні домовлятися з поляками щодо спільної позиції. Про це у чаті на «Волинських Новинах» заявив історик Володимир В`ятрович, голова вченої ради Центру досліджень визвольного руху, директор архіву СБУ у 2008–2010 роках, який у Луцьку презентував своє нове дослідження “Друга польсько-українська війна. 1942–1947”. Про це повідомляє Центр досліджень визвольного руху.

Користувач SysAdmin поцікавився у В’ятровича, яким є його особисте ставлення до того, що «поляки виступають проти геройства Бандери у Луцьку». Історик відповів, що вважає це абсолютно неправильною позицією поляків. «Вважаю, що кожен народ сам здатен адекватно оцінити, хто є для нього героєм в історії. Українці ніколи ані полякам, ані представникам інших народів не вказували на те, кого і як слід шанувати, і, сподіваюсь, не робитимуть того й надалі», – зазначив Володимир В’ятрович.

За його словами, в нашій історії є чимало драматичних конфліктів, тож не треба боятися говорити про них.

 «Але, поруч з тим, повинні пам’ятати, що завжди є і будуть певні періоди історії чи окремі особистості, щодо яких треба домовитися не домовлятися про спільну оцінку. Польський герой не обов’язково буде героєм для українців, як і український герой не повинен обов’язково бути героєм для поляків», – додав історик.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *