ОСТАННІ НОВИНИ

Асоціацію з ЄС гальмують проблеми з українським правосуддям - Тейшейра

|

Підписання та ратифікація угоди про асоціацію України та ЄС мало би стати логічним продовженням процесу після того, як наприкінці березня було закінчено технічну частину переговорів. Однак більшість країн-членів ЄС  не готова це зробити через  застосування судової влади з політичною метою. Про це заявив у Львові посол ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра.

“Переговорна частина цієї угоди була закінчена і технічна угода була завершена  і підписана. І за нормальним сценарієм наступними кроками мали б стати підписання самої угоди та ратифікація угоди. На жаль,  для підписання ми  потребуємо згоди всіх 27 членів ЄС і з огляду на ситуацію, яку я вам описав вище, вагома більшість членів не готова це зробити” – сказав він.

Посол підкреслив, що питання Тимошенко, Луценка та інших представників опозиції  є “найбільш видимими і вражаючими з огляду дотримання європейських стандартів”.

“Я впевнений, що нерозв`язання цих питань матиме дуже сильний вплив на процес підписання угоди про асоціацію, але я не можу дати вам відповідь, бо це рішення ухвалюватиме кожна з країн-членів ЄС. Але більшість країн мають дуже рішучу позицію з цього питання” – сказав він.

Водночас посол зауважив, що на його думку, українська влада “розуміє існуючу ситуацію в наших стосунках”.

“Я думаю,  що влада розуміє, що картинка загалом є негативною і вони намагаються поліпшити певні сфери, що також позитивно і ми це вітаємо.  Але в питанні правосуддя, як я вже згадував і за  останні вихідні відбулося погіршення ситуації, зараз увага Євросоюзу прикута до в`язниці, де утримують Тимошенко. Ми бачимо, що наше занепокоєння влада ігнорує, ми бачимо погіршення ситуації і розуміємо , що без вирішення цього питання буде важко відновити процес зближення, що був запропонований Україні після Помаранчевої революції. і були сподівання, що Україна прямуватиме на шляху реформ в кінцевому результаті стане членом ЄС” – сказав посол ЄС.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *