ОСТАННІ НОВИНИ

Пройшли заходи з відзначення 26-ї річниці Чорнобильської катастрофи

|

У Львові біля пам`ятника героям і жертвам Чорнобиля пройшли заходи з відзначення 26-ї річниці з дня Чорнобильської катастрофи. Представники обласної та міської влади, учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС поклали квіти до пам`ятника героям і жертвам Чорнобиля. Священики, представники різних конфесій українських християнських церков, відслужили панахиду. Про це повідомляє прес-служба Львівської облради.

У своєму слові на віче, присвяченому 26-ій річниці трагедії, заступник голови Львівської обласної ради Валерій П’ятак, зокрема, сказав:

«Внаслідок Чорнобильської катастрофи сотні тисяч українців втратили свої домівки, своїх рідних, своє здоров`я, своє життя. Сьогодні день подяки тим, хто 26 років тому своїм здоров`ям, своїм життям забезпечив наше безпечне життя сьогодні. Ми не маємо права забувати про це. Сьогодні треба констатувати, що центральна влада виконала далеко не всі обіцянки, дані ліквідаторам наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС. Але хочу сказати вам: щойно сесія Львівської обласної ради прийняла Комплексну програму соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2012-2014 роки. За це рішення проголосував 81 депутат. Це не великі кошти, але це наша позиція, ми ділимося тим, що маємо».

На завершення віча голова ЛОО «Союз Чорнобиль України» Всеволод Смеречинський зачитав звернення, яке учасники віча підтримали одностайно.

Подаємо текст звернення повністю:

«Ми, учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, евакуйовані, переселені, сьогодні, в день 26 -ї річниці з дня катастрофи, вшановуючи пам`ять тих, хто відійшов у вічність, наших рідних, друзів, товаришів, пам`ятаючи про вдів та сиріт, турбуючись про ще живих свідків та безпосередніх учасників цієї трагедії, звертаємося до влади – центральної та місцевої з такими вимогами :

1.  Україна повинна повернутися в правове поле Конституції та законів, рішення судів, винесених іменем України, повинні бути виконані, соціальна справедливість повинна бути дотримана ;

2.  Пенсійне забезпечення учасників ліквідації 2-ї та 3-ї категорій, евакуйованих та переселених повинно бути збільшено в 2-3 рази ;

3.  До 15 травня 2012 р. повинні відновити свою роботу спірні комісії зі встановлення (підтвердження) статусу постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи та відновлення (реставрації) даних по оплаті праці за роботу з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, включивши в їх склад голову ЛОО «Союз Чорнобиль України» Смеречинського В. Б. та голову Самбірської районної організації «Союз Чорнобиль України» Кульчицького А.С. ;

4.  Майбутнє наших дітей повинно бути захищено законом! Діти, які досягнули повноліття, повинні і надалі перебувати під посиленим медичним контролем і держава повинна гарантувати їм необхідну медичну допомогу».

Фото: прес-служба Львівської обласної ради 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *