У Львові вперше відкрито групу компенсуючого типу у дитсадочку

|

У Львові вперше на теренах Західної України у дитячому садочку відкрито групу компенсуючого типу з державним фінансуванням для дітей, хворих на аутизм. Така група запрацювала у садку №165, що на вул. Пулюя, 27. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

Як розповіли в управлінні освіти ЛМР, група має на меті адаптувати дітей з аутизмом до спілкування із зовнішнім світом, ввести їх в соціум, тобто сприяти розвитку соціалізації.

«Ми сьогодні в одному з найбільших садочків Львова, де навчається більше 325 дітей. Приємно, що в цьому садочку ми маємо окрему групу, де перебувають діти, які мають вади. Наше завдання – щоб ті діти були адаптовані до нормального життя. Приємно, що цей приклад є позитивним – діти живуть нормальним повноцінним життям. Такі діти потребують більшої уваги, тому хочу подякувати садочку за ініціативу. Такі групи буде відкривати відповідно до потреби. Світова практика показує, що на 10 тис дітей 5% є таких дітей, які мають вади», – зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Групу відвідує шість дітей, з ними працюють два вихователі, один помічник вихователя, дефектолог (розвиток мовлення), психолог. Заплановано долучати волонтерів. Групу відкрито 1 березня.

«Статистика кількості дітей, які хворіють аутизмом у Львові, нам достеменно не відома. Організація «Відкрите серце» має на обліку 80 таких діток. Ще є громадська організація «Контакт», яка також має на обліку діток. В нашому полі зору є біля 100 дітей. Частина дітей є у групі в садочку з тяжкими розладами мови – 2-3 дитини. Інші діти перебувають вдома з батьками. Це проблема. Якщо ми відкриємо такі групи і батьки приведуть дітей, то діти стають соціалізованими, вони підуть на свято, на ранки до здорових дітей, самі будуть брати участь. Така дитина соціалізується і розвивається. Маємо поруч у «Школі Радості» двоє таких дітей, які вже вчаться у другому класі. Якісь речі вони може і не знають так добре, як інші діти, але мають особливий талант до мистецьких, образотворчих предметів», – зазначила в.о. начальника управління освіти Катерина Гороховська.

Нагадаємо, у січні 2011 року у відділ освіти Франківського району надійшло клопотання від голови правління Благодійного фонду Львівського центру підтримки осіб із загальними розладами розвитку «Відкрите серце» Ігора Островського про потребу відкриття дошкільної групи для задоволення освітніх потреб дітей із спектром аутизму з важкими вадами розвитку та необхідністю їх попередньої підготовки до загальноосвітньої школи.

Оскільки з правлінням БФ «Відкрите серце» та адміністрацією ДНЗ №165 відділ освіти провів відповідну роботу, то було заплановано відкриття групи компенсуючого типу у 2012 році. Відділ освіти Франківського району підписав угоду з БФ «Відкрите серце» про спільну діяльність, відповідно БФ бере на себе науково-методичний супровід, організацію волонтерської діяльності, забезпечення реабілітаційним обладнанням.

У 2012 році було у ДНЗ №165 проведено ремонт санвузла (заміна каналізаційних і водопровідних труб, монтаж умивальників, унітазів, душу, облицювання плиткою та проведення санітарної побілки). Також відремонтовано приміщення для роздачі їжі та миття посуду (облицювання, встановлення мийки, санітарна побілка). Проведено реконструкцію спальні (монтаж стіни, санітарна побілка), заміну дверей (5 шт.) та вікон (3 шт.). Облаштовано меблі для ігрової (2 столи, 8 стільців, шафи, шафки для іграшок), спальні (6 ліжок) та роздягальні (6 шафок). У цілому на це виділено 106 тис. грн. бюджетних коштів.

«Проблема з аутизмом є не лише в місті, але й по всій  Україні та по всьому світу. Проблема аутизму у Львові розглядається протягом 15 років. Спочатку це була батьківська ініціатива, яка потім долучала до себе професійну ініціативу. На сьогодні ми досягнули того, що офіційно в державі є відкрита група для дітей з аутизмом. Мова йде, власне, про відкриття групи для дітей з важким рівнем аутизму. Аутизм є проблемою розвитку, специфікою розвитку, яка включає різні рівні ушкоджень. Діти з більш легшим рівнем аутизму можуть залучатись до загальноосвітніх закладів», – розповіла Катерина Островка, член БФ «Відкрите серце».

Відділ освіти продовжує працювати над покращенням умов дітей групи компенсуючого типу з важкими вадами розвитку із спектром аутизму в ДНЗ № 165, оскільки ще необхідно завершити роботи із заміною решти вікон та дверей, а також ремонтних робіт роздягальні.

Зазначимо, зарахування дітей у групу компенсуючого типу здійснюється завідувачем протягом календарного року на підставі: медичної довідки про стан здоров`я дитини; медичної довідки про епідеміологічне оточення; свідоцтва про народження дитини; висновку психолого-медико-педагогічної комісії; скерування місцевого органу управління освітою.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *