ОСТАННІ НОВИНИ

Регіонал пропонує львів’янам створити діораму на тематику Грюнвальдської битви

|

Львів’яни самі повинні визначитися, чи потрібна у місті діорама на тему історичних подій Великої війни 1409-1411рр. та Грюнвальдської битви. А також, взявши до уваги пропозиції істориків та мистецтвознавців, обрати місце встановлення новоствореного батального полотнища, на котрому зображено героїчний фрагмент предків-галичан. Йдеться про картину, написану Артуром Орльоновим «Галицькі хоругви в Грюнвальдській битві 1410 р.». Про це сьогодні, 19 квітня, на прес-конференції у Львові зазначив народний депутат України, президент Благодійного фонду «Схід-Захід разом» Володимир Зубанов.

За його словами, картина «Галицькі хоругви в Грюнвальдській битві 1410 р.» є першою з серії полотен на цю тематику. Згодом вона має стати частиною панорами «Українці у Великій війні 1409-1411 рр.», яку планують створити у Києві.

«Галицькі хоругви в Грюнвальдській битві 1410 р.» мають показати європейській спільноті героїзм мешканців Галичини в переможній битві, яка змінила хід історії всього Європейського континенту у XV столітті. 

В.Зубанов зазначив, що уже спілкувався із львівською владою  щодо встановлення такої діорами у місті, однак де саме вона мала б бути, визначитися він пропонує місцевим мешканцям. «Наразі є домовленість з Академією при президенті, там виділять залу, в якій можна буде встановити копію картини –4 метри заввишки й 8 метрів завдовжки, а також облаштувати аудіо супровід, в якому б розповідалося про всі фрагменти полотна. Адже тут відтворено з історичною точністю всі нюанси того часу. Також планується випустити буклети», – розповів В.Зубанов. Оригінальна ж діорама, за його словами, планується восьмиметрової висоти та завдовжки у40 метрів.

«Де діораму встановити? Можливо у Стрийському парку, може між Одеським замком і Підгорецьким – на трасі, можливо на вулиці Стрийській, неподалік стадіону. Але визначитися – це справа львів’ян», – резюмував В.Зубанов.

Він додав, що створення панорами на тематику Грюнвальдської битви є одним з напрямків  масштабного проекту  «Україна: історія великого народу», який триває вже кілька років.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *