ОСТАННІ НОВИНИ

В урочищі Гурби відтворять бій вояків УПА з енкаведистами

|

У вівторок, 17 квітня, в селі Будераж,  урочище Гурби, Здолбунівського району відбудуться  заходи з відзначення 70- річчя створення  Української повстанської армії та 68-ої річниці бою під Гурбами підрозділів УПА проти підрозділів військ НКВД. Заходи відбудуться за сприяння Товариства пошуку жертв війни «Пам`ять» та ВО «Свобода».

Про це повідомляє прес-служба Львівської обласної організації ВО «Свобода».

Програма 

9.00 –  Богослужіння в Гурбинському монастирі в пам`ять про загиблих героїв УПА.

11.00 – Панахида на місці поховання  30 вояків УПА (пошук та перепоховання останків військовиків УПА було здійснено товариством «Пам`ять» у 2007 році), яку проведе  архиєпископ Рівненський і Острозький Іларіон. У панахиді візьме участь Архиєрейський хор «Знамення» Покровського  собору.

12.00 – Театралізоване військово-історичне дійство «Бій під Гурбами підрозділів УПА, проти підрозділів військ НКВД» (події квітня 1944 року відтворять члени Товариства пошуку жертв війни «Пам`ять» з м. Рівного, Луцька, Львова, а також військово-історичний клуб РСЧА з м. Нетішин Хмельницької області та «Орли» м. Луцьк Волинської області.

Окрім традиційних молебню і панахиди за загиблими, відбудеться також концерт-реквієм із виступами колективів, музичних ансамблів, окремих виконавців. Запланована участь у фестивалі відомих гостей, зокрема лауреата Шевченківської премії письменника Василя Шкляра, українського барда Олександра Смика, Юрія Поліщука та гурту «Чорні черешні», Теодора Кукурузи, гурту «Тінь сонця» та інші виконавці з різних областей України.

Довідка

Битва під Гурбами була найтривалішою та найбільшою за весь час існування УПА. Відбулася вона наприкінці квітня 1944 року на межі сучасних Рівненської та Тернопільської областей. Основний ареал бойових дій охопив територію між селом Антонівці та урочищем Гурби. В смертельному герці зійшлися 5 тисяч бійців УПА та понад 30 тисяч бійців каральних загонів НКВД, прикордонників, охорони тилу, на боці яких була також авіація, танки, бронепотяг, артилерія. Проявивши небачений героїзм, загони повстанців прорвали вороже кільце та вийшли з оточення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *