ОСТАННІ НОВИНИ

Віза капут!

«Львівська газета», 22 березня

|

Українські туристи, затримання яких на кордоні з Німеччиною наробило в Україні стільки галасу, нарешті повернулися на Батьківщину. «Газета» поцікавилася в них, через що виник прикрий інцидент, хто в цьому винен і, головне, що слід зробити, щоби схоже не повторилося.

 Тур вихідного дня

У середині березня одна з львівських туристичних фірм, а саме — «Аккорд-Тур» — організувала тур вихідного дня за маршрутом Львів — Дрезден — Вроцлав — Краків — Львів. Аби відволіктися від рутинної роботи, відпочити та заодно пізнати щось нове, цікаве, українці з різних куточків країни охоче вирушили в мандрівку. Значній частині подорожуючих туристичні візи відкривала фірма, а в декого з мандрівників вони вже були відкриті. Коли автобус із туристами прибув на українсько-польський кордон, прикордонники, збираючи паспорти, запитали керівника групи про мету поїздки.
У відповідь пролунало: туристична мандрівка. Жодних претензій у польських прикордонників, які одночасно забезпечують охорону й зовнішнього кордону всього Європейського Союзу, до документів українських мандрівників не було.

О 05.00 ранку вони прибули на територію Німеччини. Німецька поліція попросила надати паспорти для перевірки. І через деякий час приголомшила несподіванкою: вісьмом туристам, серед яких був і керівник групи, документи не повернули. Їх попросили з речами пройти у відділок.

— Спочатку ми поводилися спокійно, — розповіла Леся (прізвища просила не називати) з Вінниці. — Думали: ну, перевірять документи, з’ясують, що треба, й поїдемо далі. Але там таке закрутилося! Я мала відкриту бізнес-візу, й мене змусили доводити, що отримала її законно. Вимагали все нові й нові підтверджуючі документи. Їх надсилали партнери з Польщі, мабуть, десять разів, а поліція стверджувала, що нічого не отримала. Потім з’ясувалося, що таки отримала — і не один документ, а гору. До того ж, мала запрошення. Дорогою додому, в Кракові, планувала зустрітися з партнерами.

Та омріяну мандрівку пані Лесі та шістьом її попутницям зірвали. Керівника туристичної групи після отримання підтверджувальних документів із турфірми та від її польського партнера відпустили. До країн Шенгенської зони він возив туристів десятки разів, і ніде, в тому числі в Німеччині, поліцейські жодного разу не мали претензій до його документів. Аж раптом…

Мандрівка до поліцейського відділку

У туристів забрали паспорти, натомість видали довідки, що підтверджували особу, й дозволили поїхати до Дрездена. Але екскурсія цим прекрасним містом не принесла радості, настрій було зіпсовано. Утім іще була надія, що до вечора все з’ясують, і мандрівники спокійно вирушать до Вроцлава, де заброньовано готель, і нарешті відпочинуть, бо ніч провели в автобусі (нічний переїзд). Та ба! Туристичний автобус поїхав без сімох туристів і керівника групи. Ті залишилися у відділку. І цієї ночі не вдалося поспати, бо їх і вночі викликали давати пояснення. 

— У відділку нам улаштували допит, — продовжує розповідь пані Леся. — Де працюю, з якою метою приїхала до Німеччини, як виробляла візу, чи заповнювала анкету тощо. Поліцейські мінялися що шість годин і кожній новій зміні все треба було розповідати заново. Коли про одне й те саме запитали вп’яте, в людей почали здавати нерви.

Троє туристів уночі так і не дочекалися виклику. Їх покликали дати пояснення аж наступного дня, ближче до обіду. Коли затримані через перекладача запитували, в чому їхня вина, що не гаразд із візами, документами, їм пояснили: вони мають довести, переконати поліцейських, що візу отримали законно, а не купили її. Мовляв, по телебаченню показують, як у Львові за певну суму можна купити візу.

У п’ятьох туристів були відкриті бізнес-візи. Правоохоронці стверджували, що з нею вони не мають права в’їжджати в країни Шенгенської зони як туристи. Їм довели, що другої, туристичної, візи не відкриють, якщо ще чинна перша. І чому не можна хоч на вихідні забути про роботу та поїхати в мандрівку або поєднати корисне з приємним? Спершу помилуватися красою древніх міст, їх архітектурою, а відтак вирішувати робочі питання? Поліцейські не відступали. Вони наполягали, що, вирушаючи в туристичну поїздку, затримані повинні були закрити бізнес-візи та відкрити туристичні. Тож бізнес-візи достроково закрили, затриманих оштрафували на 67 євро за те, що… через них правоохоронцям довелося вийти на роботу у вихідні! У декого з мандрівників це були останні гроші. Одна з туристок залишилася з одним євро в кишені. А хочеться їсти, пити. І як дістатися додому? Найбільше, що могли зробити для українців поліцейські, — відвезти на залізничний вокзал. А далі робіть, що хочете.

Наприкінці другого дня з’ясувалося, що в пані Лесі з документами все гаразд і її відпустили. Жодних вибачень за зіпсуту поїздку, моральні та матеріальні збитки від правоохоронців вона не почула. Натомість сказали, що може доганяти автобус, який на той час був уже в Кракові. Але як? Грошей, аби доїхати самостійно, вона не мала.

На допомогу прийшла турфірма

Туристичні фірми, за словами їх працівників, попереджають агенції, що за самостійно відкриті візи несуть відповідальність самі громадяни. І якщо за кордоном виникнуть претензії до віз, то туристи вирішуватимуть проблеми самі й незаплановані фінансові витрати погашатимуть із власного гаманця. Але в цьому випадку львівська туристична фірма повелася порядно. Для пані Лесі вона замовила автомобіль, яким жінка за п’ять годин догнала групу в Кракові. 

— Дуже вдячна туристичній фірмі, яка не залишила нас напризволяще в такій ситуації, — розповіла інша туристка, пані Оксана зі Львова. — Після того, як нас нарешті звільнили, компанія замовила авто, яким ми доїхали до Берліна. Там туроператор забронював нам номери в готелі — одним на добу, іншим — на дві, бо не було квитків на літак. Оскільки ми не мали права повертатися додому через країни Шенгенської зони, то мусили чекати, коли буде прямий рейс на Київ. Квитки на літак туристична фірма також купувала власним коштом. Спочатку полетіли двоє туристів із Луцька, а ми вилетіли наступного дня. З Києва до Львова квиток на поїзд я купувала за свої гроші.

Замість епілогу

Одне можна сказати впевнено: такі випадки ставлення до наших співвітчизників у Європі є непоодинокими. Ми, українці, нічим не гірші за громадян інших держав і повинні активно та наполегливо відстоювати свої права за кордоном, не боячись завдати в більшості випадків абсолютно виправданого та необхідного клопоту представникам іноземних державних органів й установ. Урешті-решт, вони за це отримують зарплату.

Леся Гаргай

Для «Газети»
Роман Копач, адвокат туристичної компанії, клієнти якої потрапили в цю ситуацію
На нашу думку, затримання вказаних туристів і подальше анулювання віз шістьом із них було неправомірним. Принаймні про це можна говорити на підставі наявної в нас на сьогодні інформації. Дії німецької прикордонної поліції наштовхують на думку про упереджене ставлення до туристів — громадян саме нашої країни. Окрім цього, рішення та дії німецької сторони можна розглядати і як порушення умов Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про спрощення оформлення віз, Візового кодексу ЄС та інших міжнародних документів, учасником яких є наша держава. Вказані документи гарантують вільне пересування громадян, які отримали шенгенську візу однієї країни Шенгенської угоди, на території всіх інших держав цього простору. Нині збираємо й аналізуємо всю інформацію щодо цього інциденту, наші юристи готують запити до компетентних органів Республіки Польща, ФРН і наддержавних інституцій Європейського Союзу. Також розглядаємо можливість оскаржити дії німецької поліції з анулювання віз та її окремих посадових осіб стосовно виконання ними своїх посадових обов’язків. Конкретніші висновки можна буде зробити після отримання інформації, коментарів і документів від самих туристів. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *