ОСТАННІ НОВИНИ

Омбудсмена обиратимуть знову вже в квітні

|

Уповноваженого Верховної Ради з прав людини обиратимуть після 4 квітня, припускає голова комітету з прав людини Олег Зарубінський.

У інтерв`ю “ВВС-Україна” він сказав, що після провального голосування за кандидатуру омбудсмена 15 березня почався новий 20-денний період підготовки документів, висунення кандидатів, розгляд їх у комітеті.

“За моїми підрахунками, це триватиме до 4 квітня”, – заявив Зарубінський.

“Поки до комітету ніякі документи ще не надходили. Ті, хто балотувався раніше, може бути висунутий повторно. Закон не обмежує кількість голосувань за одну і ту ж кандидатуру”, – повідомив він.

Серед можливих кандидатів називають нинішню виконувачку обов`язків уповноваженої з прав людини Ніну Карпачову, голову Української Гельсінської спілки Євгена Захарова, урядову уповноважену України в Європейському суді з прав людини Валерію Лутковську.

Сама Лутковська не знає, чи провладна коаліція згодиться знову висувати її.

Вона досить загально окреслила, які кроки вона робитиме щодо ув`язнених Юлії Тимошенко і Юрія Луценка в разі обрання омбудсменом.

“Будь-які кроки потрібно робити після аналізу нинішнього стану речей. На сьогодні я маю можливість проаналізувати лише їхні скарги до Європейського суду з прав людини, які були подані давно і враховували той стан речей”, – зазначила Лутковська, яка є в цьому суді адвокатом держави.

“Сьогодні я не маю можливості проаналізувати нинішню ситуацію. Я не знаю, якого висновку дійде Європейський суд”, – заявила вона.

Натомість Лутковська сказала, що вона виступає за найшвидше ухвалення Кримінально-процесуального кодексу у другому читанні, і на цій основі приведення до європейських стандартів, зокрема, роботи прокуратури.

“Потрібно ухвалити також закони про адвокатуру, міліцію та інші правоохоронні органи для того, щоб рівність сторін, яка прописана у Кримінально-процесуальному кодексі, стала реальною”, – зазначила вона.

Українська правда                    

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *